Investițiile municipalității buzoiene în complexul Marghiloman, blocate de o revendicare în instanță

A fost sistat proiectul municipalității prin care grajdurile din parcul Marghiloman urmau să intre în reabilitare şi să fie dotate cu toate cele necesare adăpostirii unor ponei și cai aduși de la herghelia Cislău. Reabilitarea grajdurilor şi a clădirilor anexe care aparţineau Conacului Marghiloman nu va fi posibilă deocamdată.

Motivul, o urmașă a familiei a revendicat în justiţie averea lui Alexandru Marghiloman.

”Noi am prins inclusiv în bugetul pe care-l avem anul acesta un proiect de reabilitare și a casei oaspeților, acolo unde a fost și familia regală, acolo unde s-a băut pentru prima dată și cafeaua lui Marghiloman, inclusiv reabilitarea grajdurilor și realizarea de piste pentru a aduce acolo cai, ponei, să facem ceea ce trebuia făcut, un Muzeu al Calului. În momentul acesta avem o revendicare în instanță, de la una dintre rudele îndepărtate. Este vorba despre doamna Irina Vlăduca Marghiloman, care revendică prin Stoica și Asociații, prin fostul ministru al Justiției, domnul Valeriu Stoica, toată averea lui Alexandru Marghiloman. (…) Vom vedea, dar în momentul acesta suntem blocați, dar nu este în regulă pentru că, după cum ați văzut și dumneavoastră, acele construcții de pierd”, a declarat primarul Buzăului, Constantin Toma.

La rândul ei, Irina Vlăduca Marghiloman spune că prin demersul său nu afectează cu nimic intenţiile municipalităţii. ”Nu impiedic recostruirea grajurilor din complexul Alexandru Marghiloman, deoarece nu am niciun proces pe rol în această direcţie. Din contră, nu pot decât să mă bucur. De asemenea, firma de avocatură menţionată nu mai lucrează pentru mine de peste doi ani de zile”, ne-a scris Irina Vlăduca Marghiloman.

Din 2008, moşia lui Alexandru Margiloman a trecut de la Ministerul Culturii şi Cultelor în administrarea Primăriei Municipiului Buzău. Administrația locală a reabilitat-o ţinând cont de arhitectura originală şi a transformat-o într-un centru cultural.

Investiţia pentru reabilitarea clădirii s-a ridicat la 14 milioane lei din fonduri europene, iar contribuţia Primăriei Buzău a fost de doar 2 %. Alături de Vila Albatros s-a reabilitat şi parcul.

Irina Vlăduca, născută Butculescu-Marghiloman, este fiica lui Mihai Butculescu Marghiloman, descendent al Elenei Marghiloman – singura soră a lui Alexandru Marghiloman, jurist, om politic, membru marcant al Partidului Conservator, al cărui preşedinte a fost între anii 1914-1925.

Unica descendentă a lui Alexandru Marghiloman, Irina Vlăduca Marghiloman, stabilită în Germania, a vizitat la jumătatea lunii aprilie 2016, Vila Albatros, proprietate pentru care s-a judecat ani buni cu statul român.