Inundațiile și alunecările de teren reactivate în urma precipitațiilor abundente produc probleme grave în județul Buzău

Prefectura a solicitat un număr de 39 de anchete sociale în localitățile unde s-au anunțat locuințe afectate de alunecările de teren, iar verificările pe teren au confirmat calamitățile. Una dintre măsuri este solicitarea de ajutoare de urgență în bani pentru 14 familii.

Buzăul este unul dintre județele cele mai afectate de alunecările de teren reactivate în urma precipitațiilor abundente. Cele mai multe case afectate sunt la Valea Salciei, în număr de 16. La Merei 14 case sunt fisurate, toate din satul Dobrilești, unde o bucată din dealul Ciuhoiu a luat-o la vale înspre casele oamenilor. Urmează Mânzălești și Chiliile cu câte 3, Buda, Berca și Sărulești, cu câte 1 caz.

În urma verificărilor pe teren, autoritățile au decis solicitarea de ajutoare de urgență în bani pentru 14 familii. Cinci din Valea Salciei, trei de la Merei și Chiliile, două de la Mânzălești și una de la Berca. Ajutoarele sunt de 10.000 de lei pentru trei familii, de 5.000 de lei pentru opt familii și de 2.500 de lei pentru trei familii.

Probleme au fost și în zona Lopătari, satele Terca, Cănești, Odăile și Bozioru, iar mai multe drumuri județene și comunale, dar și poduri, au fost rupte.

Luni dimineață, Comitetul Județean pentru Situații de urgență s-a întrunit în ședință extraordinară în care a fost prezentat un raport privind efectele fenomenelor hidrometeorologice precum alunecări de teren, inundații, înregistrate în ultima perioadă în județul Buzău și demararea procedurilor pentru solicitarea de ajutoare de urgență din fondul de rezervă al Guvernului.

Pagubele produse de alunecările de teren şi inundaţii în luna martie, în 19 localităţi din judeţ, se ridică la peste 80 de milioane de lei, potrivit bilanţului prezentat luni, în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, de prefectul Carmen Ichim.

Sunt izolate rutier peste 1.800 de persoane din localităţile Lopătari, Odăile şi Tisău. De asemenea, sunt izolate peste 1.500 de persoane din satele Terca, Ploştina şi Luncile, comuna Lopătari, peste 200 de persoane din satele Gorâni, Valea Ştefanului şi Corneanu, comuna Odăile, şi câteva zeci de persoane din satul Valea Tisăului, comuna Tisău.

Pagubele totale se ridică la peste 80 de milioane de lei, dintre care 51,101 milioane de lei din cauza alunecărilor de teren şi 29,192 milioane de lei din cauza inundaţiilor.

Urmărește-ne pe Google News