„Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și ruinele Mausoleului de la Racoviţeni, pe lista unei noi rute cultural turistice dedicate eroilor căzuţi pentru libertate

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a anunțat printr-un comunicat recunoaşterea unei noi rute cultural turistice. Este vorba despre „Ruta Cultural Turistică a obiectivelor memoriale din România dedicate eroilor căzuţi pentru libertate”.

„Pentru că purtăm cu noi datoria de a duce mai departe valorile înaintaşilor noştri, în cinstea memoriei celor care au luptat pentru onoare, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului recunoaşte o nouă Rută Cultural Turistică, dezvoltată pe plan naţional. Aceasta cuprinde 80 de obiective memoriale din trei judeţe, respectiv Vrancea, Constanţa şi Buzău, fiind dedicată curajului, puterii de sacrificiu şi dorinţei de trăi liberi pe pământ românesc”, a transmis Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului şi turismului.

Obiectivul acestui demers este creșterea numărului de turiști din județele Constanța, Buzău și Vrancea. Printre obiectivele cuprinse în rută se numără Mausoleul Mărăşeşti, Monumentul Ecaterina Teodoroiu, placa comemorativă a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, Troiţa Eroilor din Tichileşti și Ruinele Mausoleului de la Racoviţeni, județul Buzău.

„Invit atât românii, cât şi turiştii străini, să parcurgă cu interes obiectivele incluse în această rută, care reuşeşte să surprindă un fragment important din istoria ţării noastre”, a mai scris ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Unul dintre principalele obiective din acest circuit este Memorialul „Închisoarea Tăcerii”

Temuta închisoare de la Râmnicu Sărat, cunoscută și ca „pușcăria izolării totale”, din cauza regimului sever aplicat deținuților politici, a fost înființată în octombrie 1901. După instalarea regimului comunist, aici au fost închiși o serie de membri ai partidelor politice, foști miniștri din guvernul Ion Antonescu, precum și clerici greco-catolici şi romano-catolici.

Penitenciarul a fost închis oficial în aprilie 1963, iar supraviețuitorii au fost trimiși în alte închisori sau în domiciliu obligatoriu, sub atenta supraveghere a Securității. Închisoarea, folosită ulterior ca depozit, apoi lăsată în paragină în ultimele decenii, va fi restaurată și deschisă publicului larg. Reabilitarea fostei pușcării comuniste va fi una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani, având o valoare de 9 milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News