Închisoarea de exeterminare comunistă de la Râmnicu Sărat, transformată în muzeu, cu bani europeni

Muzeul“Închisoarea tăcerii” din Râmnicu Sărat va deveni operațional cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Anunțul a fost făcut de deputatul Alexandru Muraru, consilier onorific al Primului-Ministru și reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

Fostul penitenciar comunist de la Râmnicu Sărat unde au fost închişi liderii ţărănişti Ion Mihalache, Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu, este un pericol pentru vizitatori.

Clădirea a fost lăsată în paragină ani la rând, iar turiștii pot intra acum doar dacă semnează o declarație pe propria răspundere.

Din acest motiv memorialul “Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat va fi prins la finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ca urmare a demersurilor făcute de deputatul Alexandru Muraru în calitate de Reprezentant special al Guvernului.

„Închisoarea de la Râmnicu Sărat a reprezentat unul dintre punctele importante ale represiunii comuniste, regimul de izolare totală practicat contribuind la trista sa reputație. Costul operaționalizării acestei investiții a fost estimat la 10 milioane de euro. Avem deja exemple în state europene unde au fost realizate proiecte similare de transformare a fostelor închisori și lagăre de muncă forțată în memoriale”, a anunțat deputatul printr-un comunicat de presă.

Aici au fost închiși în perioada comunistă deținuți politici precum Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Victor Pogoneanu și alți membri marcanți ai partidelor istorice. În perioada 1955-1963, comandantul închisorii a fost Alexandru Vișinescu, condamnat în 2015 pentru crime împotriva umanității.

Un alt obiectiv este Muzeul Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România. În cazul acestuia a fost desemnat proiectul câștigător în cadrul concursului de soluții organizat pentru amenajarea expoziției permanente și imobilului care găzduiește sediul acestuia. Muzeul va funcționa în clădirea Banloc-Goodrich, situată pe Calea Victoriei nr. 218, după transferul acesteia, prin Legea nr. 174 din 2019, în administrarea Institutului “Elie Wiesel”.

Cele două obiective vor avea ca scop valorificarea patrimoniului României, promovarea memoriei victimelor Holocaustului dar și conștientizarea populației generale cu privire la ororile provocate de regimul comunist.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost închisă în mod oficial în aprilie 1963. În 2007, închisoarea a fost trecută din administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (devenit ulterior IICCMER).