Închisoare cu executare pentru șoferul băut care a accidentat mortal un copil din Vadu Pașii. Ce au mai decis magistrații de la Curtea de Apel

Magistrații au anunțat zilele trecute verdictul în dosarul privind accidentul produs la sfârșitul anului 2022, la ieșire din Buzău, în urma căruia un adolescent de 15 ani care mergea pe marginea drumului și-a pierdut viața. Șoferul care, băut fiind, l-a lovit în plin pe Cosmin, provocându-i răni extrem de grave ce au dus la decesul tânărului, ajunge după gratii.

Punct final al procesului tragediei produse în urmă cu un an, lângă podul de la Vadu Pașii, unde adolescentul Cosmin Bașturea, în vârstă de 15 ani, a fost spulberat de o mașină condusă de un bărbat beat.

Inculpatul, Nicolae Gavrilă, care la prima instanță, adică Judecătoria Buzău, beneficiase de o pedeapsă cu suspendare, a fost condamnat să execute doi ani și zece luni de închisoare. De fapt, magistrații Curții de Apel Ploiești au transformat pedeapsa cu suspendare în pedeapsă cu executare a închisorii.

Astfel, autorul tragediei ajunge la pușcărie, însă Curtea de Apel a redus cuantumul daunelor morale acordate de prima instanță rudelor îndoliate.

Mama adolescentului ucis din culpă, Nicoleta Bașturea, a reacționat cu un mesaj dur la adresa condamnatului. „Să mai ieși, criminalule, când se mai întoarce puiul meu. Cerșeai milă în instanță că îți pare rău și că ai slăbit? Copilul meu unde este? Mai are carne pe el? Mizeriooo! Criminalii ca tine meritați pe viață, scârbelor!” , este mesajul postat de mama lui Cosmin Bașturea, pe rețelele de socializare.

Evenimentul rutier s-a produs pe Șoseaua Vadu Pașii, pe data de 10 decembrie 2022. La ieșirea de pe podul Vadu Pașii spre municipiul Buzău, șoferul de 58 de ani a pierdut controlul asupra direcției de mers, a părăsit drumul cu roțile din dreapta, după care l-a lovit în plin pe Cosmin Bașturea.

Accidentul rutier care i-a curmat lui Cosmin viața s-a produs în jurul orei 16.00. Băiatul în vârstă de 15 ani se deplasa pe marginea carosabilului, pe un segment fără trotuar. Cosmin Bașturea a murit în urma impactului extrem de violent.

Potrivit unui martor care circula din sens opus, autoturismul care avea să producă tragedia rula cu viteză foarte mare. Martorul a povestit că, după ce a trecut pe lângă această mașină, a auzit o bubuitură și a văzut un nor de praf în spate. Era momentul în care Cosmin a fost lovit în plin.

Șoferul și-a continuat însă deplasarea, moment în care martorul a întors mașina și a pornit în urmărirea lui. A reușit să-l oprească, să-i ia cheile din contact, apoi să anunțe poliția.

Din impact, pietonul a fost aruncat în afara părții carosabile. A ajuns la Urgențe cu traumatism cranio-cerebral sever, traumatism de coloană cervicală și traumatism toraco-abdominal, produse prin accident rutier. După o oră de resuscitare, însă, băiatul a fost declarat decedat.

Victima avea 15 ani și era elev în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic Buzău.

Cosmin locuia în comuna Vadu Pașii, împreună cu părinții și cu surioara lui. În luna ianuarie 2023, el ar fi împlinit 16 ani.