Începe reabilitarea fostului spital Brătianu. Ce activități va organiza instituția care va fi găsduită aici

Primele echipe de muncitori își vor face apariția la fostul spital Brătianu, după minivacanța de sărbători, pentru a începe reabilitarea clădirii. Anunțul privind începerea lucrărilor după Paște a fost făcut de preșe¬dintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, după ședința ordinară a deliberativului județean în care a fost aprobat bugetul pe anul în curs.

După mai bine de 20 de ani în care a fost lăsată în paragină, clădirea veche de peste o sută de ani în care a funcționat fostul spital Brătianu intră în reabilitare. La finalul lucrărilor, clădirea va primi destinația de centru muzeal.

O ultimă formalitate înaintea demarării lucrărilor de reabilitare și consolidare a clădirii de patrimoniu a fost rezolvată în decembrie, în ultima ședință ordinară a Consiliului Județean Buzău din 2018, prin aprobarea unui unei hotărâri ce prevede actualizarea bugetului alocat din fonduri locale acestui proiect.

Vineri era în plină desfășurare o acțiune de toaletare a curții dinspre Bulevardul Nicolae Bălcescu. În următoarele luni, clădirea simbol a municipiului Buzău va fi readusă la viață, cu bani europeni.

Aproape 4 milioane de euro din bugetul de investiții al Uniunii Europene vor fi alocate pentru modernizarea clădirii cu valoare de patrimoniu. Este primul proiect din județul Buzău finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Nu doar clădirea fostului spital Brătianu va fi renovată, ci și zona de jur-împrejurul imobilului. Reprezentanții Consiliului Județean spun că în zonă va fi amenajată o grădină publică, cu o fântână arteziană și băncuțe, unde buzoienii se pot relaxa în timpul liber.

Totodată, în cadrul centrului muzeal vor avea loc și activități culturale: spectacole, lansări de carte sau diferite alte evenimente artistice.