Importantă distincție pentru creatorul pepenilor cu aromă de coniac și al castraveților pentru diabetici

Cercetător științific la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare în Legumicultură din Buzău dar și preot, Costel Vânătoru este omul omului anului 2017 în municipiul Buzău. Cercetătorul buzoian a creat soiuri de legume și fructe cu care a uimit România și a ajutat Stațiunea legumicolă să dețină cea mai bogată colecție de tomate din țară.

Titlul „Omul Anului 2017” i-a fost conferit cercetătorului științific Costel Vânătoru de Consiliul Local Municipal Buzau în ultima sa ședință. Cercetătorul buzoian este un nume cunoscut în Romania, el fiind “părintele” a 30 de soiuri de legume.

Numai anul trecut, Costel Vânătoru, împreună cu echipa sa, a omologat şi brevetat şase noi soiuri de legume şi a depus alte șase noi creaţii biologice pentru omologare şi brevetare.
În prezent, el conduce Laboratorul de Genetică și Ameliorare al Stațiunii de Cercetare Legumicola Buzau. La propunerea certătorului științific, Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de lege referitor la înfiinţarea „Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău”, care se află depus în Parlament.

Costel Vânătoru s-a născut pe 10 octombrie 1967 în localitatea buzoiană Lopătari, este căsătorit și are două fete. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură şi este cercetător ştiinţific principal gradul II.

În 2010, buzoianul a fost ales membru asociat al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a României, iar din 2012 este membru corespondent. Membru al Societăţii Internaţionale a Horticultorilor, de la Bruxelles, Costel Vânătoru a susţinut 96 de referate ştiinţifice, dintre care 27 internaţionale. În octombrie anul trecut, el a obtinut premiul Academiei de Științe Agricole și Silvice pentru Cercetător științific la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare în Legumicultură din Buzău, dar și preot Costel Vânătoru este omul omului anului 2017 în municipiul Buzău.

Cercetătorul buzoian a creat soiuri de legume și fructe cu care a uimit România și a ajutat Stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău să dețină cea mai bogată colecție de tomate din țară.