Grupare de proxeneți, destructurată de procurori DIICOT și polițiști din Buzău

Un grup de infractori acuzați de trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani, a fost destructurat de procurori DIICOT și polițiști din Buzău. După o lună de le efectuarea unei serii de percheziții în Buzău și București, anchetatorii au descins marți la mai multe locuințe din Marea Britanie.

Pe 6 mai 2022, polițiștii și procurorii DIICOT Buzău au efectuat șapte percheziții domiciliare, în România, la imobilele utilizate de persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor.

Marți, pe 14 iunie, au fost puse în executare alte șapte mandate de percheziție domiciliară, în Marea Britanie, mai precis, în Leeds Southampton, Birmingham, Reading și Manchester.

Pentru acțiunea de marți, șase polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, împreună cu procurorul de caz din cadrul DIICOT, s-au deplasat în Marea Britanie, la finalul săptămânii trecute, pentru acordarea de suport operativ.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna ianuarie 2017, 14 buzoieni ar fi constituit un grup infracțional organizat, care ar fi acționat până în anul 2022, în scopul obținerii unor sume de bani din exploatarea sexuală a mai multor tinere.

Astfel, membrii grupului au racolat, în perioada menționată, mai multe tinere, din diferite județe de pe teritoriul României, respectiv Buzău, Vrancea, Galați și Brăila, le-au fi transportat în Marea Britanie și le-au fi determinat să practice prostituția în folosul acestora.

Serviciile sexuale ar fi fost anunțate pe site-uri web dedicate, iar actele infracționale s-ar fi săvârșit în apartamente închiriate, din diferite orașe.

Membrii grupului au transferat încasările în România, unde au achiziționat diferite active valoroase, bunuri mobile și imobile, în vederea disimulării originii ilicite a veniturilor.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost dispuse măsuri asigurătorii cu privire la trei imobile, cu o valoare estimativă de 200.000 de euro. Totodată, au fost ridicați în vederea continuării cercetărilor 2.000 de lei, 4 telefoane mobile și înscrisuri.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au fost conduse, în vederea audierii, 15 persoane.

Judecătorul de drepturi și libertăți a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a unuia dintre bărbați și continuarea cercetărilor față de alți trei, sub măsura controlului judiciar.

În urma perchezițiilor din Marea Britanie, au fost identificate cinci persoane vătămate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, aproximativ 6.000 de lire, 15 telefoane mobile și înscrisuri. Alte patru persoane au fost arestate pe teritoriul Marii Britanii, în urma activităților de ieri.

Perchezițiile domiciliare s-au desfășurat în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare britanice, prin intermediul EUROJUST.
Astfel, în cursul anului 2020, s-a încheiat un acord de echipă comună de anchetă cu autorităţile judiciare din Marea Britanie, respectiv Wiltshire Police, cercetările efectuându-se în comun.

Eurojust a organizat patru întâlniri de coordonare, pentru a facilita cooperarea judiciară. Acest tip de cooperare, sub egida Eurojust, este cunoscut și sub denumirea de Joint Investigation Team (JIT).

Acțiunea a beneficiat de sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Ploieşti și București, precum și al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.

Urmărește-ne pe Google News