Gemuri și siropuri sănătoase, produse în fabrica înființată de un preot din comuna Berca

Siropul de cătină și dulceața de caise fără zahăr sunt câteva dintre noile produse bio lansate pe piață, în această toamnă, de mica fabrică de conserve și murături înființată de un preot din comuna buzoiană Berca. Părintele Necula a găsit soluția ideală pentru ca fundația sa umanitară să nu mai depindă în totalitate de donațiile oamenilor: a înființat făbricuța unde lucrează săteni aduși din șomaj sau din așezămintele sociale.

Cătina este noua materie primă a fabricii din Berca. Cea mai experimentată dintre gospodine se ocupă de transformarea bobițelor pline de vitamine în siropul aducător de sănătate. Prepararea licorii se face după rețete preluate de la bătrânii din zona de munte a Buzăului.

”Fierbem 30 de minute cu apa și cu zahărul, până se sparg ele, după care le mai pasăm și noi până iese toată pulpa noi și apoi punem iar la foc să se lege”, spune Ecaterina, una dintre gospodinele din mica fabrică de conserve.

Siropul îmbuteliat în sticle de un litru ajunge în cămara fabricii, unde este etichetat și livrat apoi pe piață. Tot o noutate pentru această toamnă este dulceața de caise fără zahăr, produs pentru cei care vor să mănânce sănătos. Conservele se găsesc la vânzare, sub marca ”Tradițional natur” Berca.

”Gemul de caise fără zahăr este un produs pe care și eu îl consum foarte mult. În general, produsele fără zahăr sunt din ce în ce mai recomandate pentru că pot fi gustate chiar și de către persoanele care au diabet, în cantități foarte mici, pentru că există totuși zahărul din fructe. Este un produs sănătos așa cum încercăm să le facem și pe celelalte”, declară preotul Daniel Necula.

Fabrica din Berca produce conserve de legume, fructe și murături după metode tradiţionale. Piaţa de desfacere este asigurată de magazine cu specific tradiţional românesc, târguri tradiţionale şi mediul online.

De doi ani funcționează fabrica de conserve și murături, într-o fostă centrală termică din comuna Berca, recompartimentată și adaptată activității de producție. Preotul Daniel Necula este inițiatorul proiectului social, acționarul unic fiind Asociația Ortodoxă Filantropia care mai deține trei cămine de bătrâni și un centru rezidențial pentru copii abandonați.

Peste 60.000 de euro au fost investiți în afacere, jumătate din bani fiind asigurați din bugetul organizației. Asociaţia Ortodoxă Filantropia Berca este un ONG fondat în anul 2004, cu scopul derularii de proiecte sociale în domeniul protecţiei copiiilor aflați în dificutate şi a persoanelor vârstnice, precum şi a altor grupuri vulnerabile.