Continuă războiul cu deșeurile menajere și reciclabile: după amenzi drastice, ecologizări rapide, ca la manual !

Sancțiunile drastice aplicate în ultimele două luni de către comisarii Gărzii de Mediu din Buzău au început să aibă efectul scontat, mai ales că amenzile.au crescut considerabil. Mulți dintre primari și-au învățat lecția mai ales după ce au primit penalități usturătoare.

Un caz relevant este și cel.de la Râmnicu Sărat unde municipalitatea s-a confruntat cu un munte de deșeuri aruncate pe malul râului de cătrei cei care nu dau doi bani pe sănătatea mediului înconjurător.

„Garda de Mediu Buzău a verificat în urmă cu o săptămână modul în care a fost salubrizat cursul de apă Râmnicu Sarat și malurile acestuia din zona municipiului Râmnicu Sărat și dacă au fost realizate și întreținute șanturile și rigolele în localitate pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor. În urma controlului s-au constatat existența depuneri ilegale de deșeuri menajere și reciclabile, inclusiv deșeuri de construcții și demolari.

Pentru neconformitătile constatate, comisarii din cadrul G.N.M-C.J. Buzău au aplicat sacțiune contraventională – amendă U.A.T.-ului Rm. Sărat, în valoare de 15.000 lei și s-au impus măsuri de salubrizare a terenului ocupat de depunerile necontrolate de deșeuri.” se comunica într-o postare pe Facebook , făcută săptămâna trecută de către comisarii Gărzii de Mediu Buzău.

Speriați de cuantumul amenzilor, care riscă să explodeze dacă nu se iau rapid măsuri, reprezentanții primăriei din Râmnicu Sărar s-au conformat și au salubrizat zona cotropită de deșeuri.

„În urma măsurilor impuse de către comisarii de mediu la desființarea depozitelor ilegale de deșeuri menajere și reciclabile, inclusiv de construcții si demolări, existente in zona aferentă cursului de apă Râmnicu Sărat, Primăria Municipiului Râmnicu Sărat a acționat prompt, luând măsuri de ecologizare a zonei și de transport a deșeurilor existente în amplasamente autorizate.” a precizat Carmen Ichim, Comisar Șef al Gărzii de Mediu din Buzău.

De frica amenzilor extrem de mari mulți primari au fost prevăzători și au angajat chiar și personal plătit pentru a împiedica aruncarea la întâmplare a deșeurilor.

Astfel în comuna Săgeata au fost angajați agenți la Poliția Locală tocmai pentru a preîntâmpina abaterile de la legislația de mediu.

Edilul Sorin Tănase a instalat chiar și camere de luat vederi fără fir, la marginea comunelor în zonele unde se aruncau gunoaie. ” Rugăm pe toți cetățenii localității să respecte normele de mediu și să nu mai arunce gunoaiele pe câmpuri, pentru că riscăm amenzi foarte mari. Toți sătenii au fost informați că primăria va fi amendată drastic dacă nu se respectă noile reglementări de mediu. Noi vrem să folosim fondurile locale ca să derulăm proiecte de investiții nu ca să plătim amenzi . Din acest motiv am angajat personal specializat pentru pază și am montat camere de supraveghere fără fir. ” ne-a declarat Sorin Tănase, primarul comunei Săgeata.