Garda de Mediu Buzău a dat amenzi de peste 500 de mii de lei, pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor

În primele doua luni din 2021, Comisariatul Județean Buzău al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat un număr total de 80 de inspecții, din care 16 au fost inspecții planificate și 64 neplanificate. Dintre cele neplanificate, un număr de 36 au avut la bază sesizări sau petiții, multe vizând primării din județ.

În urma controalelor, au fost aplicate 27 de amenzi contravenționale în valoare de 538.500 lei. Din acestea, 18 au fost achitate, 18 sunt in termen si 1 achitată si contestată.

Principalele neconformități constatate în urma controalelor menționate au fost gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor deținute sau generate în urma desfășurării activității, abandonarea de deșeuri menajere sau reciclabile în zone nepermise, necolectarea selectivă a deșeurilor reciclabile în vederea valorificării și neimplementarea de către UAT-uri a prevederilor din legislația privind regimul deșeurilor.

De la începutul anului și până în prezent, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Buzău, au efectuat acțiuni de inspecție și control pentru verificarea stării de salubrizare a localităților și respectarea prevederilor Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor la 11 UAT-uri, s-au aplicat 12 sancțiuni, din care 12 de amenzi în valoare de 215.000 lei.

”Având în vedere situația epidemiologică înregistrată pe teritoriul României în contextul apariției și înmulțirii cazurilor de infectare cu noul coronavirus, comisarii GNM-CJ Buzău au acordat o atenție deosebită acestui aspect, monitorizând modul în care operatorii și serviciile publice de salubritate au respectat graficul privind colectarea și predarea în vederea eliminării a deșeurilor menajere, cât și în scopul valorificării celor reciclabile, provenite de la populație și de la agenții economici”, se precizează într-un comunicat al Gărzii de Mediu Buzău.