FOTO Vizita lui Alexandru Ioan Cuza în Buzău, reprodusă de actori ai Teatrului ”G. Ciprian”

????????????????????????????????????

Câteva sute de buzoieni au participat, joi, la manifestările organizate de Consiliul Județean pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1959. Actori ai Teatrului „George Ciprian” alături de jandarmi călare au pus în scenă sosirea lui Alexandru Ioan Cuza la Buzău.

Autorități locale, reprezentanți ai Diviziei 2 Getica, ai Teatrului „G. Ciprian” și Muzeului Județean au luat parte joi la manifestarea ce comemorează împlinirea a 160 de ani de la Mica Unire.

Evenimentul a debutat la ora 11.00, în curtea Muzeului Județean, în prezența primarului Constantin Toma, a generalului Gheorghiță Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, a vicepreședinților Consiliului Județean și a senatorului Lucian Romașcanu.

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, nu a putut fi prezent la eveniment, fiind invitat la Focșani, la Adunarea Generală a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, care s-a reunit în ședință comună cu președinții de raioane din Republica Moldova.

În deschiderea manifestării a avut loc prezentarea steagurilor de identificare a structurilor subordonate Diviziei 2 Getica, urmată de un moment artistic susținut de copii. Puținii buzoieni prezenți la eveniment, din cauza vremii urâte, au asistat la primirea suitei călare a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, fiind reconstituit momentul vizitei lui Cuza la Buzău în urmă cu 160 de ani.

Din cauza vremii, buzoienii au fost invitați în sala teatrului, unde a avut loc sceneta ce a redat primirea de către Alexandru Iona Cuza a delegației unioniste, din care au făcut parte Dimitrie Racoviță și Irina Marghiloman, mama viitorului prim-ministru buzoian.

La finalul evenimentului, personajele piesei de teatru i-au invitat pe cei din sală să formeze împreună Hora Unirii.