FOTO Povestea pădurarului care a arborat tricolorul pe un vârf din Alpi, de Ziua Naţională. A trăit jumătate din viaţă în vârf de munte

Se împlinesc cinci ani de când un pădurar buzoian a arborat drapelul României pe Jungfrau, unul dintre vârfurile semeţe ale Alpilor, pentru a aminti lumii că ”acasă” românii îşi sărbătoresc Ziua Naţională. Numele său este Teodor Cârdei, un împătimit al muntelui, acum în vârstă de 67 de ani. A trăit toată viaţa pe vârful muntelui, în cantonul Lacul Vulturilor.

Teodor Cârdei a lucrat până în urmă cu doi ani, când a ieşit la pensie, ca tehnician de vânătoare la cantonul Lacul Vulturilor. A fost timp de trei decenii cabanierul adăpostului de lângă luciul de apă cunoscut ca „Lacul Vulturilor” sau „Lacul fără fund”.

A fost omul pe care sute de turişti l-au întâlnit la capătul traseelor montane către Vârfului Mălâia, după drumeţii istovitoare la peste 1.400 de metri altitudine, o zonă deosebit de frumoasă. Îi întâmpina cu brânză de oaie, ceai ori un vin fiert şi le oferea adpost, la nevoie.

91474lLui Teodor Cârdei, muntele i-a adus satisfacţie şi continuă să-i fie cel mai bun prieten, în ciuda numeroaselor momente în care traiul în izolare, foarte aproape de sălbăticiuni, i-a pus în pericol viaţa.

”După ce urcam pe munte, stăteam şi patru, cinci zile fără să văd altă persoană în faţa ochilor. Stăteam şi două săptămâni pe munte, dacă mă ţineau proviziile. Eram în mijlocul animalelor sălbatice iar în urmă cu şase ani am fost rănit de o ursoaică. Eram la vânătoare de cocoş de munte şi m-am apropiat prea mult de o ursoaică cu trei pui. M-a dat în grohotiş şi am fost rănit grav”, povesteşte Teodor Cârdei.

156119_176886195671084_314773_n

Nea’ Teodor Cârdei l-a avut partener timp de peste un deceniu, în vârf de munte, pe Bobiţă, un câţel de talie mică, foarte prietenos cu turiştii. ”Bobiţă a fost fiinţa care mi-a făcut mai uşoară şederea în vârful muntelui. A scăpat de urşi şi lupi, care se perindau în jurul lacului mai ales iarna, însă a sfârşit în colţii unor câini”, povesteşte Teodor Cârdei.

Continuarea pe adevarul.ro.