FOTO Metoda prin care autoritățile Buzăului au colorat rondurile din oraș

Cele mai importante sensuri giratorii din oraș au prins culoare. Imaginea plăcută privirii mai ales de la înălțime este rezultatul combinării vegetației naturale cu un strat protector de materie organică, denumit mulci. Paiele, scoarța de copac și rumegușul au fost astfel combinate cu florile și verdeața, încât rondurile au căpătat un joc de forme multicolore.

În ultimele două săptămâni, zeci de muncitori de la Urbis Serv au fost mobilizați la cele cele patru sensuri giratorii mari din Buzău, pentru a pune în aplicare noua metodă de înfrumusețare propusă de un peisagist. Pe lângă factorul estetic, mulcii protejează bulbii în timpul iernii.

Au fost puse în valoare giratoriile din dreptul cartierului Orizont, zona centrelor comerciale, de la Arhiepiscopie și Zona Industrială.

”Este o metodă nouă de înfrumusețare a spațiilor verzi, utilă și ieftină. Materialele sunt de fapt resturi organice care costă doar 4 lei pentru acoperirea unui metru pătrat. Pe de o parte înfrumusețează rondurile în perioada rece, cu vegetație săracă, iar pe de altă parte ajută bulbii din pământ”, a declarat Ionuț Apostu, viceprimar.

În giratoriul din dreptul cartierului Orizont, modelul și culorile realizate se reflectă în monumentul ecvestru din inox, punând în valoare lucrarea de zece metri înălțime ce străjuiește de cinci ani intrarea dinspre Râmnicu Sărat.

„Este dedicată unui artist buzoian care a fost și director de producție al fabricii Rotec. M-am inspirat din schițele dumnealui și așa a ieșit lucrarea”, a declarat artistul Bogdan Adrian Lefter, la inaugurarea monumentului.

Prin mulci se înțelege un strat de materie organică cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumeguș, scoarță de copac. Stratul este aplicat pe suprafața solului pentru a păstra umiditatea prin scăderea evaporării și pentru a împiedica creșterea buruienilor.

De asemenea, mulciul poate asigura, prin descompunere, substanțele nutritive necesare plantelor, previne infiltrațiile care favorizează eroziunea solului și împiedică înghețarea suprafeței solului.

Specialiștii spun că mulciul, mai ales cel de culoare închisă, împiedică pătrunderea luminii la buruieni și le forțează epuizarea. Materialele pentru mulcire trebuie să fie ieftine și disponibile în cantități suficiente, ușoare, uscate sau semiumede.

Primăvara, pur și simplu se elimină stratul de mulci în locurile în care se va semăna sau planta ceva, lăsând acoperit solul din jur. Astfel, buruienile nedorite întârzie în creștere, în timp ce plantele cultivate pot să crească liber.