FOTO Lucrare de artă în formă de rachetă, realizată de un olandez stabilit de doi ani în România. Va ajunge într-o expoziție din Amsterdam

Este vorba despre o uriașă rachetă construită din materiale reciclabile, care imită forma și dimensiunile celei mai mari rachete folosite în cel de-al Doilea Război Mondial. Opera lui Jos Volkers este de fapt o arcă vegetală, plină de semințe, spori și nutrienți din România, care împrăștie viață.

• Artistul a pornit în cursa către Occident din orașul buzoian Pătârlagele, iar printre cei care i-au urat drum bun a fost și ambasadorul Germaniei în România.

Jos Volkers a construit elementele rachetei la Gura Teghii, unde locuiește de doi ani, apoi a asamblat lucrarea într-o hală din Prahova. Înainte de a porni în cursa spre Olanda, artistul a adus racheta acasă, în județul Buzău, să le mulțumească astfel celor care i-au fost aproape în ultimii ani. Reacțiile oamenilor au apărut încă de pe drumul spre Buzău.

”Am văzut oameni arătând cu degetul sau care păreau șocați și ziceau uite racheta!”, spune Jos Volkers”, artistul olandez.

Lucrarea are dimensiuni impresionante, 14 metri lungime, și este construită din lemn, cânepă și alte materiale reciclabile. Este umplută cu semințe, spori, nutrienți și apă, elemente necesare vieții, toate prelevate din munții neatinși de poluare ai Buzăului.

Despre povestea operei de artă, oamenii strânși să admire racheta ecologică au aflat detalii chiar de la artist. ”A început să cunoască limba. Noi nu prea dar el ne înțelege perfect ce vorbim, s-a acomodat destul de bine, este un om deosebit pentru noi”, spune un vecin din Gura Teghii al artistului.

”La început, când mi-a spus de o rachetă, nu am înțeles. După aceea am aflat mai multe, că este vorba despre o rachetă ecologică care de fapt dorește să demonstreze că trebuie să avem grijă de ecologie, de viața noastră, de plante, de aer, de tot ce ne înconjoară”, declară Viorica Briciug, soacra artistului.

Lucrarea va ajunge în Olanda, unde va rămâne expusă într-un muzeu. ”Racheta bioremediatoare” este o metaforă pentru situația planetei. Atrage atenția asupra crizei ecologice, rolul tehnologiei, războiului și felul în care acestea se împletesc în destinul umanității.

”A spus cineva și este foarte potrivit că este racheta vieții. În primul rând copiază modelul celebrei V2, din cel de-al Doilea Război Mondial. Este o rachetă extrem de periculoasă care a adus foarte multă moarte în lume. ceasta este însă o rachetă care aduce viață. Este plină cu semințe, cu nutrienți, cu apă, tot ce ar fi nevoie dacă ar exploda lansată într-un loc pentru a recrea natura. Este o arcă a lui Noe vegetală”, declară Iulia Sârbu, președinte Aluniș Art Center, partener în proiect.

”Voi conduce în spatele șoferului și vom merge prin Ungaria, Austria, Germania apoi Olanda și vom ajunge în Groningen. Aici este prima mea expoziție. Cam la o lună după aceea, mergem la Amsterdam, în Amstelpark”, explică Jos Volkers.

Printre cei care i-au urat drum bun artistului olandez a fost și ambasadorul Germaniei, prieten al artistului, care s-a aflat cu familia într-o vizită privată.

”Această rachetă este un puternic simbol al reînnoirii, într-un moment în care există atâta dezamăgire și lipsă de speranță pentru viitor”, spune Gladys Meir Klodt, soția ambasadorului Germaniei la București.

Jos Volkers are 37 de ani și este muzician. Pasionat de natură și artă, în același timp, bărbatul, împreună cu soția sa, de asemenea artist, s-a mutat în 2018 în comuna Gura Teghii. În munții Buzăului, artistul a găsit inspirația necesară pentru a-și dezvolta proiectul său de suflet.