FOTO Intemperiile au distrus multe drumuri din Buzău. Este în pericol accesul către unele sate dar și obiective turistice din județ

Precipitațiile au produs mari stricăciuni unor drumuri județene, unele de interes turistic. S-au agravat alunecările de teren de pe drumul comunal de la Lopătari înspre Focul Viu iar probleme serioase sunt și pe un drum județean din Bozioru, unde se află așezările rupestre.

Zeci de fotografii și filmulețe cu drumuri din județul Buzău distruse de intemperii au ajuns pe rețelele de socializare, platformă pe care sătenii din zonele afectate au ales-o pentru a le mijloci apelul la ajutor din partea autorităților. Multe dintre drumurile surpate pun în pericol de izolare comunități cu sute de oameni dar și zone cu potențial turistic.

La Lopătari, drumul către Focurile Vii este ameninţat de o surpare care avansează puţin câte puţin, din cauza torenţilor puternici formaţi pe pârâul Slănic. Şoseaua care leagă centrul comunei de satele Terca şi Ploştina, cu aproximativ o mie de locuitori, este afectată pe o porţiune de zece metri.

Râpa sapă încet dar sigur din drum, iar localnicii din cele două sate se tem că într-o dimineață se vor trezi fără șosea. ”Avem soluţii pentru devierea temporară a circulaţiei. Pentru umplere, ne trebuie două milioane de metri cubi de pământ să ajungem la nivelul şoselei”, spune Vasile Lefter, primarul din Lopătari.

Semnale privind riscul izolării a mii de oameni vin și din zona așezărilor rupestre de la Bozioru. Din cauza ploilor și a umidității excesive din sol, au fost reactivate alunecări de-a lungul drumului județean DJ 203L. Mai precis, au apărut fisuri în terasament iar torenții au spălat balastul de pe șosea, între Cozieni și Bozioru, aceasta fiind unica rută spre miile de localnici din Bozioru, Brăești și Brătilești.

Autoritățile au semnalizat cu bandă reflectorizantă porțiunea afectată din DJ 203L. Acesta este drumul către așezările rupestre, important obiectiv turistic al Buzăului. Oamenii se roagă ca eroziunea să se oprească măcar atât cât să mențină posibil accesul rutier pe drumul judetean 203L, care va intra anul acesta în reabilitare, între km 29+400-50+000, pe sectorul Cozieni – Bozioru – Brăești.

Probleme mari sunt pe mai multe drumuri locale sau județene. Cratere adânci au apărut pe DJ 203 K, spre Lopătari, iar drumul comunal dintre Cozieni și satul Punga, unde trăiesc 50 de bătrâni, mai poate fi străbătut doar cu mașini de teren sau căruțe.