FOTO Globuri personalizate, pentru pomul de iarnă, variantă de cadou pentru sfârșitul de an

Sute de globuri pictate în atelierul unei artiste din Buzău împodobesc pomi de iarnă din toate colțurile țării. În luna decembrie, Viorica Șerbănoiu pictează pe globuri de sticlă, de la peisaje de iarnă, crăciunițe, îngeri, la chipuri ale unor personaje cunoscute, conform comenzilor care-i sosesc necontenit pe Facebook.

De peste patru ani, pasiunea Vioricăi Șerbănoiu este de a reînsufleți obiecte vechi, de la cutii de bijuterii la haine şi încălţăminte purtată, cu ajutorul pensulei, al culorilor şi al imaginaţiei. Sunt lucrări care necesită zile de muncă.

În luna decembrie, artista își adaptează activitatea și pictează pe globuri pentru pomul de iarnă, diverse modele care îi sunt sugerate în urma unor comenzi care vin din toată țara. Dacă pentru decorarea unui tricou îi trebuie o jumătate de oră iar pentru un pantof, o oră, la personalizarea unui glob lucrează peste două ore.

”În privința culorilor, în primul an am folosit vetro, pentru sticlă. Acum folosesc acrilice, pentru că sunt și rezistente și ușor de întins pe suprafața alunecoasă. Comand globurile la o fabrică de suflat din Oradea. Sunt din sticlă, foarte fragile. Este dificil de lucrat pe acest suport. Este migălos, greu de ținut în timpul lucrului, de aceea am și inventat un suport”, spune Viorica Șerbănoiu.

Viorica lucrează chiar și în perioada sărbătorilor, nu de puține ori fiind nevoită să plece la 3 dimineața din atelierul ei. ”M-am aglomerat foarte mult în decembrie și mi s-a tot spus că mi-ar fi fost mai ușor dacă mă apucam mai devreme de pictat globuri. Dar, în vară, toamnă, nu ai aceeași tragere de inimă ca acum, când te cuprinde spiritul acesta al sărbătorilor de iarnă. Acum aș picta non-stop globuri”, mărturisește Viorica Șerbănoiu.

De la începutul lunii decembrie, Viorica Șerbănoiu a realizat sute de globuri personalizate, pe care le-a decorat cu peisaje, flori sau îngerași. A mai primit comenzi prin intermediul paginii sale de Facebook pentru globulețe cu crăciunițe, braduți și personaje celebre.

”Anul acesta a fost unul inedit, în privința comenzilor. Am avut comandate multe globuri de către elevi din Colegiul Hasdeu pentru profesori de la clasa lor. Au cerut teme cu specificul disciplinei sau replici ale acestor dascăli. La filosofie au vrut un creier care alerga pe bandă. Un glob cu figura lui Trump a fost pentru profesoara de geografie, cu un x roșu, pentru că acesteia îi este antipatic președintele american. La română a fost revista Dilema, la Matematică, au vrut un înger și o formulă, iar la fizică a fost Einstein”, spune Viorica Șerbănoiu.

Globurile pictate de artista din Buzău se vând cu 30, până la 50 de lei, în funcție de diametru. Unii clienți îi cer pictoriței să scrie pe globurile comandate diverse mesaje și numele celor cărora le sunt destinate cadourile.