FOTO Festival creat la Buzău special pentru salvarea tomatelor vechi românești și aducerea unor varietăți din străinătate

Buzăul are din acest an un festival internațional dedicat reginei legumelor, tomata, la care producători din toată țara și străinătate fac schimb de experiență și de produse. Scopul autorităților este de a salva tomatel vechi românești și de a aduce în țară varietăți din străinătate. O sută de legumicultori au fost prezenți la prima ediție.

Buzoienii au avut ocazia să admire și chiar să guste tomate pe care nu le-au mai văzut până acum. Legume de mărimile și culorile, din soiuri vechi românești sau străine, au fost vedetele primului festival al tomatelor și biodiversității din România, eveniment organizat în parcul Marghiloman din municipiul Buzău.

”Avem roșia Gargamel, o roșie bleu-indigo, care se păstrează foarte bine chiar și după o lună de la recoltare. Acest pigment indigo conține antioxidanți pe care le mai găsim doar la afine”, ne-a declarat Luminița Paujade, din Timiș.

Roșia ”Inimă de bou” pare că bate recordul la primit laude dar și la dimensiune. O tânără fermieră din Constanța ne-a arătat cât de mare poate crește roșia pe care o găseam pe vremuri în mai toate grădinile.

La Buzău au venit special pentru festival o sută de legumicultori din toată ţara, dar și din Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Franța și Austria, hotărâți să-şi laude recoltele de tomate din acest an, atât printre colegii fermieri, cât şi în rândul consumatorilor. Cei mai mulți dintre participanți sunt membri ai grupului „Seminţe cu Suflet”, pasionați de legumicultură care se întâlnesc frecvent în țară pentru a face schimb de material săditor.

Festivalul Internațional al Tomatelor și Biodiversității este organizat în premieră la nivel național de colecționari din grupul „Seminţe cu Suflet”, Centrul Cultural ”Alexandru Marghiloman” și Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău.

”Avem participanți din toate județele dar și din afara țării în special cu varietăți de tomate și soiuri țărănești așa cum le numesc dumnealor, soiuri care s-au păstrat foarte bine din moși strămoși și care doresc să nu le piardă, să le arate publicului larg, să le guste, să le descopere aromele, gustul deosebit pe care îl au aceste varietăți vechi care din păcate au fost neglijate în cultură și nu le mai găsim astăzi în supermarketuri pe scară largă. Dorim ca aceste varietăți să fie înviate, să fie introduse în cultură și să devină din nou apreciate de cultivatori și consumatori”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

Prin festivalul-concurs creat la Buzău, organizatorii doresc păstrarea şi promovarea produselor tradiţionale româneşti ca zestre a românilor prin cultură.