Fost ofițer ofiţer al SJIPI Buzău, membru al unui grup infracţional organizat

Perchezițiile de amploare efectuate astăzi de DIICOT Buzău au dus la anihilarea unei rețele specializate în falsificarea documentelor de identitate și criminalitate informatică. Aceasta era constituită din 14 persoane, între care și un fost ofițer de la Serviciul Județean de Informații și Protecție Internă Buzău.

Potrivit DIICOT- Biroul Teritorial Buzău au efectuat 30 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Buzău, Brașov, Ilfov, Bihor, Covasna, Neamț, Sălaj și Prahova într-o cauză vizând destructurarea a trei grupări infracționale organizate.

Grupurile erau profilate pe comiterea infracţiunilor din domeniul fraudelor fiscale (evaziune fiscală), fraude din domeniul criminalităţii informatice, infracţiuni de fals şi uz de fals.

Un prim grup infracţional organizat este format din trei cetăţeni libanezi şi patru cetăţeni români, care, în perioada 2011-2015, a creat un circuit economic, comercial și financiar fictiv, între mai multe societăți comerciale, create special în scopul eludării obligațiilor fiscale de plată către bugetul general consolidat al statului român.

Prejudiciul cauzat este în sumă de 4.785.134 lei, din care 2.899.899 lei cu titlu de TVA și 1.885.235 lei cu titlu de impozit pe profit.

”Pe parcursul activităţii infracţionale, liderul acestui grup infracţional organizat a avut nevoie în activitatea desfăşurată de o serie de documente de identitate falsificate iar pentru obţinerea acestora a apelat în anul 2016 la un suspect, care la momentul respectiv era angajat ofiţer al SJIPI Buzău”, se arată în comunicatul remis presei.

Astfel, din cercetări s-a stabilit că suspectul făcea parte dintr-un grup infracţional organizat, format din mai multe persoane, profilat pe comiterea infracţiunilor din domeniul criminalităţii informatice şi falsificarea de documente de identitate.

Liderul acestui grup, domiciliat în municipiul Braşov, avea şi rolul de a falsifica documente de identitate, respectiv cărţi de identitate, paşapoarte, permise de conducere, cărţi de şedere temporară pentru cetăţeni străini acesta fiind cunoscut drept unul dintre cei mai buni falsificatori de documente din ţară, din grupare făcând parte alte 14 persoane domiciliate pe raza a mai multor județe, inclusiv din municipiul București.