Florina Stoian, după decizia instanței: ”Ministrul este obligat să respecte hotărârea judecătorească a instanței de la Ploiești”

Șefii de inspectorate școlare care au fost schimbați luna trecută de ministrul Liviu Pop încep să câștige în instanță și să-și recapete posturile. La Buzău, șefa IȘJ, Florina Stoian, a redobândit postul și urmează să revină în biroul din care fusese dată afară în urmă cu trei săptămâni.

Florina Stoian și alți 12 inspectori şcolari generali au atacat în instanţă decizia ministrului Liviu Pop de revocare din funcții, invocând faptul că sunt numiţi prin concurs, situaţie care le garantează postul pe o perioadă de patru ani, iar motivele invocate de ministru sunt nefondate.

Solicitarea a fost judecată ieri, la Curtea de Apel Ploieşti. Magistraţii au decis să admită cererea şi au dispus suspendarea actului prin care Florina Stoian a fost demisă, soluţie valabilă până ce instanţa de fond se va pronunţa cu privire la legalitatea hotărârii luate de ministrul Educaţiei.

”Fiecare dintre cei 13 inspectori a făcut separat demersuri în instanță. De exemplu, azi, Curtea de Apel Galați se pronunță asupra cazului inspectorului șef din Brăila. Eu, considerând că a fost o decizie abuzivă, m-am adresat instanței să suspende acest ordin până când se judecă pe fond. Iar la fond nu pot să pierd”, spune Florina Stoian.

Sentinţa pronunţată luni poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare, de către juriştii Ministerului Educaţiei. Decizia Curţii de Apel Ploieşti este valabilă până la judecarea pe fond a cauzei. Hotărârea de astăzi este executorie iar Florinei Stoian nu-i mai rămâne decât să trimită o copie de grefă la Minister până să revină în funcţie.

”Recursul se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție iar aici termene sunt foarte lungi. Și peste un an ar putea fi programat. Pentru că decizia de luni este executorie, ea trebuie pusă imediat în aplicare iar ministrul este obligat să respecte hotărârea judecătorească a instanței de la Ploiești. Hotărârea de ieri demonstrează că decizia ministrului a fost luată prin încălcarea legii. Eu, pe fond, am premise foarte mari să câștig. Asta a constatat și instanța înainte să îmi aprobe cererea”, spune Florina Stoian.

Florina Stoian consideră că prin decizia de revocare, abuzivă, a ministrului Liviu Pop s-a produs haos în cele 13 inspectorate școlare.

”Am câștigat proiecte pe fonduri europene și m-au contactat partenerii să mă întrebe, bulversați, cu cine mai continuă proiectele. Între timp a expirat și semnătura electronică și pentru că nu m-am dus la termen acum inspectoratul trebui să plătească. Inclusiv organigrama s-a încercat să fie modificată însă din fericire Ministerul a avut înțelepciunea să refuze solicitarea venită la o săptămână după plecarea mea. Le-am spus inspectorilor să reziste pentru că eu mă lupt în instanță și o să câștig. Dacă ei își dădeau demisia nu puteam să îi mai aduc înapoi. Directorii erau foarte debusolați și îmi spuneau că dacă pe dumneavoastră cu concurs, v-au înlăturat, înseamnă că pe noi ne zboară foarte ușor”, a declarat Florina Stoian.

Florina Stoian a părăsit fotoliul de inspector şcolar general pe data de 4 septembrie, în locul său fiind numită Geta Burducea. A fost revocată din funcţie, în seara zilei de 18 august, printr-un ordin ministerial trimis prin fax la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău.

I s-a reproşat întârzierea raportării unor situaţii şi nepublicarea pe site a declaraţiilor de avere ale angajaţilor instituţiei.