Fermierii buzoieni au solicitat livrarea apei pentru irigații inclusiv în octombrie

Seceta prelungită afectează serios agricultura. Pentru că nu a plouat, fermierii buzoieni au solicitat Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare să continue livrare apei pentru irigații în luna octombrie și este posibil ca măsura să se mențină și la începutul lui noiembrie.

Chiar dacă a fost o lună de toamnă când în alți ani apa de pe canalele de irigații era scoasă, în 2018, fermierii au solicitat prelungirea contractelor pentru a-și putea uda culturile și a le asigura o dezvoltare corespunzătoare.

„Din cauza acestei toamne secetoase fermierii au avut nevoie de apă drept pentru care a trebuit să asigurăm din Canalul Vest apă pentru fermierii care au solicitat acest lucru. Mai mulți fermieri ne-au solicitat asta si am încheiat mai multe acte adiționale pentru că în mod normal am avut contract de a asigura apa până la 1 octombrie, contracte care au fost prelungite si pentru luna aceasta”, a declarat Gheorghe Mihalache, director adjunct al ANIF Buzău.

Culturile care au avut nevoie de irigații în luna octombrie au fost cele de rapiță și grâu a căror răsărire trebuia asigurată până la sosirea iernii iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără un aport de apă considerabil în sol.

ANIF Buzău și-a propus să reabiliteze Canalul Vest care asigură apa pentru irigații pe o bună parte din terenurile de pe raza județului și chiar a demarat procedurile de achiziții pentru lucrarea care urma să fie făcută însă planurile au fost date peste cap de solicitarea fermierilor care în lipsa ploilor s-au văzut nevoiți să își irige culturile aproape ca într-o lună de vară.