Fabrică de dulcețuri și murături, sursă de finanțare pentru căminele de bătrâni și copii administrate de un preot

Un preot din Buzău a găsit soluția ideală pentru ca ONG-ul lui să nu mai depindă în totalitate de donațiile oamenilor. Preotul Daniel Necula, din Berca, a înființat anul trecut o fabrică de dulcețuri și murături, unde lucrează șase tineri aduși din șomaj sau din așezămintele sociale.

Peste 60.000 de euro au fost investiți în afacere, jumătate din bani fiind finanțare prin programul Țara lui Andrei, cealaltă jumătate, din contribuția Asociației Ortodoxe Filantropia din Berca, ce are în administrare trei cămine de bătrâni și un centru rezidențial.

Fabrica ”Tradițional Natur Berca” funcționează într-o fostă centrală termică din comuna Berca, recompartimentată și adaptată noii activități.

Pentru Loredana, o tânără de 21 de ani din localitate, fabrica de dulcețuri este primul ei loc de muncă. A devenit expertă în preparat zacusca la foc de lemne, după rețete adunate din zona Buzăului. Niciun strop de conservant sau aditivi nu folosește în preparat, ne asigură gospodina.

”Mai întâi se toacă vinetele, se pune ardeiul, se călesc apoi roșiile, punem piper, foi de dafin. Depinde cum le dozezi, când le pui. Zacusca noastră e cea mai bune pentru că are multe secrete”, ne spune Loredana.

Cei șase angajați sunt ca furnicuțele în această perioadă. Când termină de gătit dulcețurile sau conservele, se apucă de îmbuteliat, apoi de etichetat. Zeci de borcane cu bunătăți naturale ajung zilnic în depozitul botezat ”cămara cu minunății” de Corina, cea mai tânără dintre angajatele fabricii.

Are 20 de ani, a crescut în Căminul de copii Sf. Maria din Berca și are vechime de două luni. ”Cel mai mult îmi place zacusca de măr și țelină, este extraordinar de bună, dar mai este dulceața de lapte printre preferințele mele. Este una dintre cele mai bune delicatese”, spune Corina.

Dulceața de lapte, care poate fi combinată cu cafea sau ness, este mândria făbricuței din Berca. CONTINUAREA, PE ADEVARUL