Extinderea Trans Bus în comunele de lângă Buzău, motiv de grevă pentru transportatorii privați. Călătorii cer condiții moderne și prețuri mici

Consiliul Județean a refuzat să acorde avizul solicitat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Buzău-Mărăcineni pentru emiterea licențelor de traseu către Țintești și Smeeni. Vestea îi bucură pe transportatorii privați, aflați luni în grevă, însă îi nemulțumește pe navetiștii din cele două comune, care vor călătorii mai ieftine și în condiții moderne.

Zeci de autobuze și microbuze care transportă călători între localitățile din județul Buzău nu au mai plecat, în acestă dimineață, în curse. Transportatorii privați au înștiințat călătorii prin afișe cu privire la intreruperea programului de transport pentru ziua de 17 decembrie, începând cu ora 5 dimineața.

Ei sunt revoltați că operatorul de transport în comun din municipiul Buzău, Trans Bus, si-a extins cursele pe traseele licitate de ei, punându-le afacerile în pericol și împingându-i către faliment.

O delegație a transportatilor buzoieni a fost prezentă luni în plenul Consiliului Județean, pentru a lămuri situația. În cadrul ședinței, președintele Petre Emanoil Neagu a anunțat că, deși avizul solicitat este pur consultativ, personal nu este de acord cu respectivul proiect. Majoritatea a votat în acord cu președintele, astfel că ADI Buzău-Mărăcineni nu a primit avizul așteptat.

Reprezentanții operatorilor de transport public au fost prezenți și în ședința Consiliului Municipal Buzău. Președintele Federației Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, a încercat să aducă argumente în favoarea transportatorilor, însă fără niciun rezultat.

Extinderea curselor societății de transport în comun din municipiul Buzău, Trans Bus, pe traseele din județ, este susținută de primarul Buzăului, Constantin Toma. Edilul precizează că Trans Bus îi are de partea sa pe primarii de comune și pe navetiștii care s-au săturat pur și simplu de condițiile în care sunt transportați de operatorii județeni.

„Transportatorii au pretenția să fie lăsați în pace, adică să ne transporte în niște rable, ca pe niște saci de cartofi. Le tremură pantalonii când se văd în fața unei concurențe puternice. Sper ca autobuzele Trans Bus să intre pe cât mai multe trasee, inclusiv până la Râmnicu Sărat, unde se face transport cu microbuze cu găuri în podea, sicrie pe roți. Dacă mergi la sediul lor de pe Marghiloman să te plângi, te iau la mișto. Acești transportatori se știu cu proptele, că de aia au câștigat licitațiile cu hârburile pe care le au”, ne-a scris Andrei State.

Reacții de nemulțumire din partea navetiștilor au apărut pe Facebook după ce au aflat că proiectul extinderii curselor Trans Bus a fost contestat în Consiliul Județean. ”E clar. Iar vom ingheta in statie si vom plati abonamnetul ca sa ramanem in statii!”, a scris Mihaela D. Simion.

”Ar fi cazul ca cei care au făcut greva sa se străduiască să creeze condiții cât de cât modeste pentru navetiști si sa nu mai profite de faptul că nu avem de ales. Noi ar trebui să facem grevă, nu ei”, a completat Doinita Maria.

Protestul transportatorilor s-a încheiat dar au anunțat că vor mai suspenda activitatea, dacă nu vor ajunge la un consens cu reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Buzău-Mărăcineni. Reprezentanții transportatorilor vor să sesizeze și Curtea de Conturi cu privire la transportul în comun subvenționat de Primăria Buzău.