Expoziții culinare de sărbători, la pensiunile din zona de munte a Buzăului

La Buzău a apărut o nouă modă de sărbători : aceea ca fermierii să meargă la pensiuni pentru a organiza în curtea lor mici expoziții agro-alimentare, cu degustare, pentru cei cazați aici.

O mică expoziție cu bunătăți tradiționale este organizată în foișorul unei pensiuni de la Siriu, de către un fermier din Întorsura Buzăului. De sărbători turiștii pensiunii sunt răsfățați cu preparate aduse din gospodăria fermierului.

„Am o microfermă cu oi, vaci, porci, de pe urma căreia supraviețuim, împreună cu soția și cei trei copilași. Mai am în grijă doi bătrâni, care mă ajută la treabă”, declară Constantin Mitrofan, fermier din Întorsura Buzăului, județul Covasna.

În micul târg din foișor, turiștii sunt dornici să guste din toate bunătățile expuse. Oferta este bogată: de la cârnați afumați, pastramă, salamuri sau lebăr, până la brânzeturi proaspete, maturate și afumate.

„Este foarte interesant acest moment pregătit la pensiune și se vede diferența față de produsele pe care le găsești în magazine de obicei. Salamul de casă seamănă un pic cu cel de vară, dar nu se compară. Este foarte gustos”, spune unul dintre turiștii prezenți la degustare.

În timp ce clienții degustă apetisantele produse, ca să știe ce cumpără, fermierul frige pe grătar câteva hălci de carne, mici și cârnați, tot din propria gospodărie. Preparatele îi cuceresc pe clienții pensiunii, astfel că toată marfa adusă de fermier dispare rapid, chiar dacă prețurile par piperate.

„Cârnatul afumat e la 40 de lei kilogramul, pastrama, 50, salamul 40 de lei kilogramul, brânza este la 40 de lei kilogramul, iar cea afumată, la 38 de lei. Cinci lei costă litrul de lapte”, spune fermierul din Covasna.

Aceleași bunătăți naturale și sănătoase produse în ferma familiei Mitrofan ajung și în mâncărurile cu care pensiunea de la Siriu își răsfață turiștii.

„Cârnăciorii, micii, fripturile sunt toate făcute cu carne din producția locală. Avem din cămara noastră salata de ghebe și murături de butoi”, declară Sergiu Tutulan, proprietarul pensiunii din Siriu.

Urmărește-ne pe Google News