Exponat de mare valoare arheologică din patrimoniul Muzeului Județean Buzău, expus în muzee din S.U.A și Canada

O piesă din os cu o vechime de peste 4.000 de ani din patrimoniul Muzeului Județean Buzău a fost solicitată pentru a face parte dintr-un proiect expozițional internațional, denumit ”First Kings of Europe”, organizat în S.U.A și Canada.

Expoziția mai cuprinde și alte piese din peste 20 de muzee din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est.

Psalia, cu o vechime de peste 4.000 de ani va sta pe continentul american aproximativ trei ani de zile.

Din luna septembrie, va face parte din expoziția ”First Kings of Europe” de la Chicago.

Artefactul din Buzău a făcut parte din harnașamentul specific unui cal din Epoca Bronzului și a fost descoperit în perioada 2011-2012, în situl arheologic Cetățuia-Cârlomănești.

În situl „Cetăţuia” de la Cârlomăneşti, situat pe raza satului Mierea, comuna Verneşti, au fost descoperite numeroase vestigii ale Culturii Monteoru din Epoca Bronzului şi ale Civilizaţiei Fierului din prima epocă, Hallstatt.

Unele dintre psaliile din acea epocă sunt foarte atent lucrate, cu foarte multe decoruri în relief sau realizate prin incizie.

Potrivit specialiștilor Muzeului Județean, psaliile reprezintă o categorie de obiecte mai puţin cunoscute în literatura de specialitate.

Ele sunt o parte componentă a căpăstrului, iar descoperirea lor în sit prezintă o dovadă clară a folosirii calului pentru tracţiune și călărie, contribuind fără îndoială la cunoaşterea tehnicilor folosite pentru transportul terestru în perioada preistorică.

Psaliile sunt elemente relativ comune în descoperiri arheologie. Aceasta de la Muzeul Județean Buzău este specială din mai multe puncte de vedere. Ea atestă existența unei clase sociale formată din lideri politici, religioși și militari.

„Este vorba despre o psalie din os, o piesă care este de maximă importanță pentru ceea ce înseamnă importurile, circulația bunurilor din zona Subcarpaților de Curbură, în conexiune cu zonele pe de o parte Urali și Volga, pe de altă parte, centrul Europei”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

După Chicago, expoziția ”First Kings of Europe” va mai fi expusă într-un alt oraș american, apoi va trece granița în Canada, unde va rămâne până la începutul anului 2025.

Urmărește-ne pe Google News