Un milion de euro despăgubiri pentru victima unui accident rutier produs în Buzău. Le va plăti o firmă de asigurări din Marea Britanie

Beneficiarul este un tânăr care în urmă cu patru ani a fost accidentat de o șoferiță cu mașină înmatriculată și asigurată în Marea Britanie. Instanțele din România au obligat asiguratorul englez la plata unei despăgubiri de 1.000.000 de euro. Victima accidentului s-a ales însă cu sechele pentru toată viața iar banii pe care îi va primi vor intra cel mai probabil în tratamente și îngrijiri.

Comuna Pârscov, județul Buzău. Într-unul dintre blocurile sărăcăcioase locuiește tânărul Cătălin Neacșu, românul care a câștigat în instanță cea mai mare despăgubire de la un asigurator. Nu se va putea bucura de bani ca oricare altcineva, pentru că este paralizat pe jumătate, handicap pe care l-a căpătat în urmă cu patru ani, când a fost accidentat grav de un autoturism de teren.

Avea 33 de ani când, pe drumul de întoarcere de la pădure, de unde căra lemne ca să aibă un venit, s-a izbit cu capul de asfalt, după ce două atelaje care se deplasau în tandem au fost spulberate de un autoturism condus de o româncă stabilită în Anglia. Doi răniți grav au ajuns la spital, Cătălin având nevoie de peste 75 de zile de spitalizare.

Șoferița s-a apărat atunci spunând că a evitat o mașină de pe contrasens însă nu a putut să evite procesul în instanță. În 2016, Judecătoria Pătârlagele din județul Buzău a decis acordarea unei daune morale de 1.000.000 de euro victimei de către firma de asigurare din Marea Britanie, sentință care a rămas în picioare și la Curtea de Apel Ploiești. „Soluția este definitivă iar suma este justificată, prin comparație cu suferința victimei. Pare o sumă mare raportat la veniturile românilor însă nu și pentru țările din Occident”, spune avocatul Dorin Bădulescu.

În cazul în care firma de asigurare din Marea Britanie va refuza să achite suma de un milion de euro buzoianului, instanțele românești pot declanșa proceduri de executare silită, spune avocatul buzoian Dorin Bădulescu. O asemenea sumă va fi un precedent pentru firmele de asigurare din România, obișnuite cu sume mult mai mici în astfel de situații.