Evaziune fiscală uriașă, produsă de un afacerist chinez. Pompa sume mari de bani în firme din Asia

Un chinez cu afaceri în județul Buzău este cercetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. El a ajuns în atenția anchetatorilor după ce, în mai puțin de doi ani, în perioada decembrie 2009 – ianuarie 2011, a produs statului un prejudiciu uriaș, de peste 5.000.000 de lei.

Ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au dispus ieri, continuarea urmăririi penale faţă de patronul unei firme ce are ca principal obiect de activitate lucrări de construcții, bănuit de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Cel cercetat este un chinez în vârstă de 47 de ani, care în calitate de administrator, în perioada decembrie 2009 – ianuarie 2011, nu ar fi înregistrat în evidenţele contabile venituri impozabile realizate de peste 150.000 de lei şi totodată ar fi procedat la înregistrarea unor cheltuieli de achiziţii şi prestări de servicii care nu ar fi avut loc în realitate.

Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului ca urmare a evaziunii fiscale a fost estimat la peste 5.189.000 de lei. Polițiștii buzoieni au mai descoperit faptul că în aceeaşi perioadă, în baza unor operaţiuni comerciale fictive, cel în cauză ar fi transferat peste 15.000.000 de lei către alte firme, din spaţiul asiatic.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale şi pentru recuperarea prejudiciului.