Elevul buzoian sancționat cu 2 la purtare pe primul semestru are șanse mari să încheie anul cu media 10

Elevul sancționat de conducerea școlii cu 2 la purtare, pentru că și-a ironizat profesoara de desen pe o rețea de socializare, are toate șansele să încheie anul cu 10 la purtare. Pentru că nu s-a făcut recurs în termenul de 15 zile de la comunicarea către părți a sentinței Tribunalului Buzău care anula nota 2 la purtare, aceasta devine executorie.

O primă victorie a elevului Andrei Voicu a fost înregistrată la Tribunalul Buzău, pe 10 iunie, când instanța a anulat nota 2 la purtare, votată în decembrie 2018, de 65 de cadre didactice în Consiliul Profesoral din Colegiul Național B.P. Hasdeu.

”Anulează Hotărârea Consiliului Profesoral nr. 1/10.12.2018 şi Hotărârea Consiliului de Administraţie nr. 1/16.01.2019, inclusiv toate actele ce au stat la baza adoptării celor două hotărâri, precum şi toate actele subsecvente. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 200 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru, către reclamant”, se arată în hotărârea de pe 10 iunie.

Deși hotârârea de pe fond putea fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicarea către conducerea colegiului buzoian, demersul a întârziat. Avocata elevului a transmis familiei că abia marți, pe 6 iulie, ar fi fost depusă o contestație din partea școlii, însă nu ar trebui să mai aibă efect întrucât termenul a fost depășit.

Conform portalului instanțelor de judecată, cererea de exercitare a căii de atac a fost depusă pe 6 august la Tribunalul Buzău.

”Doamna avocat a sunat luni și a aflat că nu este nicio solicitare de atac la prima sentință înregistrată din partea școlii. Am aflat ulterior că pe 6 august a fost depusă, deci la aproape două luni de la pronunțare”, spune Gabriela Voicu, mama elevului sancționat cu 2 la purtare.

Argumentul invocat de avocații elevului în susținerea nulității căii de atac este acela că a fost depășit inclusiv termenul scadent de la 10 iulie, dată până la care trebuia formulată motivarea sentinței și transmisă către părți. În Codul de procedură civilă, o hotărâre judecătorească se redactează și se semnează în cel mult 30 de zile de la pronunțare.

Mama elevului crede că reprezentanții școlii ar fi reacționat prin depunerea cererii de exercitare a căii de atac abia după ce familia a anunțat ”victoria” pe rețelele de socializare. ”Marți dimineață, știam că nu e niciun recurs, iar a doua zi, miercuri, am văzut că a fost înregistrat pe 6 august o solicitare de recurs. Așteptăm acum lămuriri din partea doamnei avocat”, spune Andrei, elevul sancționat de conducerea liceului.

Directorul Colegiului Național B.P. Hasdeu din Buzău susține că instituția sa a atacat în termen valabil decizia de anulare a calificativului acordat în primul semestru elevului Andrei Voicu. Mărturisește, pe de altă parte, că nu este la curent chiar cu toate noutățile, fiind în concediu.

”Știu că e nota 2 la purtare, în continuare, și sper că nu a modificat-o nimeni, pentru că nu avea cum. Mi s-ar fi spus dacă era ceva. Nu modifică nimeni decât dacă e legal. Atât știu, că pe semestrul al doilea are 10 la purtare. S-a făcut apel și așteptăm judecarea lui. Trebuie să așteptăm verdictul”, spune directorul Banu.

Dacă magistrații consideră că solicitarea de atac a venit tardiv, atunci hotârârea de pe fond devine executorie, iar prin anularea notei 2 la purtare de pe semestrul întâi elevul Andrei Voicu rămâne cu nota 10 acordată la finele semestrului al doilea.

”O să vedem exact cum s-au calculat termenele, când s-a făcut exact comunicarea, de ce au depus ei peste termen, o să invocăm excepția tardivității și o să vedem ce va pronunța instanța. Categoric, dacă este peste termen depus și se face dovada că li s-a comunicat în mod clar atunci soluția nu poate fi decât de respingere ca tardiv formulată”, spune Oana Tănăsică, avocatul elevului.

În aceste condiții, Andrei scapă de emoții și promovează în clasa a douăsprezecea, pe care o va parcurge tot în Hasdeu. Regulamentul școlar spune că sunt declarați promovați elevii care, la sfârșitul anului școlar, obțin la fiecare disciplină de studiu cel puțin media anuală 5,00, iar la purtare media anuală 6,00/calificativul suficient.

Elevul Andrei Voicu a fost sancţionat pentru un mesaj postat pe un grup închis al colegilor săi
Sancţiunea care a dat naștere unui scandal de proporții naționale a fost dispusă pe data de 11 decembrie 2018, de Consiliul Profesoral. ”Pentru tot comportamentul lui, 64 de profesori au votat propunerea care a venit în comisia de disciplină”, declara atunci directorul Colegiului Naţional B.P. Hasdeu, Ionel Banu.

Mama lui Andrei Voicu spune că problemele au început în momentul în care băiatul său şi-a atras antipatia profesoarei de desen Alina Elena Barbu, care i-a pus nota trei la teorie elevului Andrei Voicu.
”Băiatul meu ar fi râs împreună cu toţi colegii la ora doamnei, iar aceasta s-a răzbunat numai pe el, punându-i nota 3”, spune Gabriela Voicu.

La scurt timp, drept răzbunare, elevul a postat pe grupul de Facebook al Colegiului Hasdeu un videoclip din 2013 cu profesoara de desen. Cadrul didactic era pe atunci şi solistă la trupa Kronos.

Alături de videoclipul unei melodii pe care profesoara de desen o interpretase în urmă cu aproape 6 ani, când făcea parte dintr-o formaţie de muzică etno, apare un comentariu ironic.

”Băi băieți, eu zic să îi găsim profei un băiat de care să se lipească”, a scris el cu referire la versurile melodiei. Elevul a spus apoi că în liceul lor este interzisă purtarea bărbii și a părului lung, dar predă această ”struțo-cămilă a artei, care se zbate între vocația de a cânta și de a desena”, a fost mesajul postat de Andrei Voicu.

Postarea a ajuns sub ochii profesorilor din liceu, iar Andrei a fost propus inițial pentru exmatriculare. În consiliul profesoral s-a decis ulterior ca elevul Voicu să primească nota 2 la purtare.

Mama băiatului, o casnică din Buzău, a dat în judecată liceul după ce mai întâi a fost și la ministrul Educației în căutarea dreptății.