Ecosistemele acvatice de pe râul Buzău, amenințate de un poluator invizibil

Microplasticul are capacitatea de a ajunge cu ușurință la oameni, mai ales prin consumul de pește. Impactul său se resimte chiar și în apele din zonele muntoase. Un studiu recent, realizat în premieră în țara noastră pe un lac de acumulare din județul Buzău, a demonstrat prezența acestui poluator invizibil.

Un proiect pilot desfăşurat de Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Buzău – Ialomiţa, prin care specialiştii au încercat să determine tipurile de deşeuri care ajung în Marea Neagră din râul Buzău şi din lacul de acumulare Siriu, arată că 90% din poluanţi sunt din plastic, respectiv PET-uri, pungi şi obiecte de unică folosinţă.

Timp de trei ani, biologi ai Direcției Apele Române Buzău – Ialomița au prelevat probe din apă și din sedimentele din lacul de acumulare Siriu, studiile concentrându-se pe fragmentele de macroplastic, mai mari de 5 milimetri, şi microplastic, de până la 5 milimetri, denumite şi fragmente de plastic invizibile.

„Am încercat să corelăm perioada de inundații cu plasticul găsit și, într-adevăr, se corelează cu perioadele de viituri care transportă materialele de plastic”, a declarat Alina Constantin, biolog în cadrul ABA Buzău – Ialomiţa.

Microplasticul, cunoscut și sub denumirea de „plastic invizibil”,  în ciuda dimensiunilor sale diminuate, poate avea efecte devastatoare asupra ecosistemelor acvatice și, indirect, asupra sănătății umane. Prin absorbția acestor particule de plastic din apa în care trăiesc, animalele acvatice pot suferi daune grave, inclusiv afecțiuni ale sistemului digestiv și reproductiv.

Iar când oamenii consumă pește contaminat cu microplastic, riscă să asimileze și ei aceste particule dăunătoare. În 19 probe de apă și sediment, biologii au găsit 4.000 de particule de plastic. Sunt însă particule mici, greu de văzut cu ochiul liber, asupra cărora au insistat în cercetare biologii buzoieni. „19 la sută din deșeurile colectate au fost de plastic, deșeuri din tacâmuri de unică folosință”, a specificat Oana Ristea, biolog în cadrul ABA Buzău – Ialomiţa.

Zona pilot în care specialiștii Administraţiei Bazinale a dezvoltat acest proiect a fost cursul râului Buzău, de la graniţa cu judeţul Covasna, până în dreptul localităţii Pătârlagele. Scopul studiilor este îmbunătățirea legislației de protecție a mediului în asa fel încât sa se reducă poluarea apelor.