Două străzi din municipiul Buzău vor primi numele eroilor T. Bădulescu și Mădălin Stoica

Pe site-ul primăriei Buzău a fost pus în dezbatere public, proiectul prin care aceste artere din oraș își vor schimba numele. Proiectul de hotărâre a fost iniţiat pentru şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal din luna decembrie.

Buzoienii pot veni cu sugestii, până cel târziu 13 decembrie 2017.

Potrivit proiectului, strada Bistriței, sectorul dinspre ANAF până la Cuza Vodă, va deveni str. Capitan Aviator T. Bădulescu. Căpitanul aviator Mircea T. Bădulescu, erou al celui de-al Doilea Răzoi Mondial, este considerat asul aviaţiei române de bombardament în picaj.

Cel mai imortant moment al carierei sale s-a produs la data de 13 ianuarie 1945, când a plecat într-o dificilă misiune specială de bombardare a podurilor principale de peste Dunăre, Margareta şi Elisabeta, de la Budapesta.

Acestea erau singurele punţi de legătură între Buda şi Pesta, rămase intacte după anii grei de război, pe care nemţii le mai puteau utiliza pentru aprovizionarea cu armament şi provizii a trupeloar rămase în război.

”Comandamentul sovietic a decis utilizarea Escadrilei 74 Junker 87, comandată de lt. Aviator Mircea Bădulescu.” (”Aviatori buzoieni pe cerul României şi al Europei”, autori Valeriu Avram şi Valeriu Nicolescu)

Prin decretul Regal nr. 1493 din 4 mai 1945, locotenentul aviator Mircea T. Bădulescu a fost decorat cu ordinul ”Mihai Viteazul” clasa a III-a, pentru eroismul de care a dat dovadă pe câmpul de luptă în executarea celor 230 misiuni de bombardament în picaj, cu rezultate excepţionale.

Cea de-a doua stradă ce va fi rebotezată este 1 Decembrie 1918 din cartierul Micro XIV. Aceasta va primi numele militarului buzoian ucis în Afganistan, sublocotenent (p.m.) Mădălin Stoica. Acesta a decedat pe 15 septembrie 2017, în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan.

Mădălin Stoica şi alţi colegi de-ai săi se aflau într-un convoi de patru autovehicule când o maşină capcană a intrat în blindatul lor. În urma evenimentului, Mădălin dar şi caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma, au fost răniţi.

Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuaţi pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar. Din păcate, rănile suferite de buzoian au fost mult prea grave astfel că el şi-a pierdut viaţa.

Caporalul Mădălin Stoica a fost avansat, post-mortem, la gradul de sublocotenent şi decorat cu ordinul Steaua Romîniei de către preşedintele Klaus Iohannis. Mădălin Stoica avea 41 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operaţii şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2002.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de hotărâre susmenţionat pot fi depuse la sediul Primăriei municipiului Buzău, camera 6, până cel târziu 13 decembrie 2017 inclusiv, la responsabilul pentru relaţia cu societatea civilă, doamna Jipa Petronela.