Doi profesori din Buzău, acuzați de trafic de droguri de mare risc. Dascălii, cercetați și pentru constituirea grupului infracțional organizat

O amplă acțiune de anihilare a unei rețele de traficanți de droguri de mare risc se află în plină desfășurare la Buzău. Printre cei 25 de suspecți se află și un profesor de economie la Colegiul Agricol și concubina acestuia, psihopedagog la Liceul pentru Deficienți de Auz din Buzău. Cei doi sunt cercetați de DIICOT pentru constituirea grupului infracțional organizat.

„La data de 26 septembrie 2023, polițiști Serviciului pentru Combaterea Criminalității Organizate Buzău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău, efectuează 26 de percheziții domiciliare, în județele Buzău, Vrancea, Brăila și Teleorman, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie”, se arată într-un comunicat al IPJ Buzău.

Din cercetări a reieșit că, în perioada ianuarie – septembrie 2023, mai mulți bănuiți, din județul Buzău, ar fi achiziționat, de la persoane din județele Vrancea, Brăila și Teleorman, diferite cantități de droguri de risc, respectiv canabis, droguri de mare risc, precum 3-CMC, MDMB-4en-PINACA, și substanțe psihoactive, mai precis 2-CMC, ADB-BUTINACA, 5F-MDMB-BUTINACA și 5F-ADB, în vederea comercializării, către consumatori din municipiul Buzău.

„Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că drogurile ar fi fost comandate prin intermediul unor aplicații online criptate, iar plata s-ar fi realizat prin transferuri în echivalentul unei criptomonede. Distribuția și vânzarea ulterioară a drogurilor ar fi avut loc fără ca persoanele să se întâlnească, cumpărătorul primind, după ce efectua plata, o fotografie și coordonatele GPS ale locului în care se aflau drogurile ce făcuseră obiectul tranzacției”, transmite IPJ Buzău.

La sediul D.I.I.C.O.T.– Biroul Teritorial Buzău vor fi conduse 25 de persoane, în vederea audierii. Printre ei se află doi angajați îdin învățământul buzoian. Este vorba despre un profesor de economie la Colegiul Agricol și un liceu din Pătârlagele, în vârstă de 38 de ani, precum și concubina acestuia, de 34 de ani, psihopedagog la Liceul pentru Deficienți de Auz din Buzău. Potrivit unor surse, cei doi ar fi coordonat activitatea rețelei de trafic de droguri.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Ploiești și Brașov și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Teleorman, precum și al jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi judeţene Buzău, Vrancea, Brăila, Teleorman și Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.