Dezinteres pentru ocuparea locurilor de președinți ai secțiilor de votare

Președinții secțiilor de votare au fost chemați la instruirea privind organizarea și desfășurarea votului de la finele săptămânii. Spre deosebire de alte alegeri, la referendumul din weekend, buzoienii nu s-au mai înghesuit pentru ocuparea locurilor de președinți ai secțiilor de votare, unii renunțând pe parcurs.

* S-a apelat la liste de rezervă pentru a acoperi necesarul pentru cele 426 de secţii din judeţ.

Buletinele de vot pentru referendumul care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, prin care cetățenii vor fi întrebați dacă sunt de acord cu modificarea Constituției în sensul definirii familiei ca fiind căsătoria între un bărbat și o femeie, au sosit duminică la Buzău.

Luni, președinții secțiilor de votare din județ au fost chemați la instruire și au primit telefoane pentru buna desfășurare a referendumului.

Spre deosebire de alte alegeri, pentru referendumul din weekend, buzoienii nu s-au mai înghesuit pentru ocuparea locurilor de președinți ai secțiilor de votare.

Un număr de 125 de președinți din cei 426 aleși au depus la Biroul Electoral Judeţean Buzău, cereri de retragere de la referendum. Majoritatea au invocat în cererile depuse fie motive medicale, fie faptul că au aflat târziu de data organizării scrutinului și au programate concedii sau evenimente importante în familie.

”Ei au fost aleși dintr-o listă veche și nu au fost întrebați dacă vor să participe la referendum. La acest moment, în toate secțiile de votare din Buzău funcțiile de președinți sunt ocupate însă a fost nevoie de o a doua și chiar a treia tragere la sorți pentru ca cei aleși să fie de acord să își îndeplinească această atribuție”, a declarat judecătorul Aurel Pușcă.

Potrivit reprezentanților Biroului Electoral Județean, peste 400.000 de pesoane din județ, vor putea să se exprime în legătură cu propunerea de revizuire a Legii fundamentale într-una dintre cele 426 de secții de votare.

Dacă rezultatul referendumului va fi unul pozitiv, în legea fundamentală a țării va fi operată o singură schimbare: “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie (și nu între soți), pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.