Deputatul Andi Cristea salută recunoașterea limbii române ca limbă oficială a minorității române din Ucraina  

#image_title

Deputatul Andi Cristea, cunoscut pentru implicarea sa activă în promovarea intereselor comunității românești, a salutat succesul diplomatic major al României la Kiev, reprezentat de recunoașterea limbii române ca limbă oficială a minorității române din Ucraina. În urma celei mai recente postări de pe Facebook, acesta a subliniat importanța eforturilor premierului Marcel Ciolacu în ceea ce privește relațiile bilaterale cu Ucraina.

„Ne mândrim cu realizările premierului Marcel Ciolacu în planul relațiilor bilaterale cu Ucraina! O schimbare majoră și istorică s-a produs: Ucraina a recunoscut inexistența limbii moldovenești, consfințind astfel româna ca unică limbă pentru TOATĂ minoritatea românească de pe teritoriul său,”a scris pe Facebook deputatul PSD.”Andi Cristea a explicat, de asemenea, implicațiile concrete ale acestei decizii istorice:

„Înlăturarea conceptului de limbă moldovenească – o invenție de sorginte sovietică – face ca limba română să fie singura oficial recunoscută pentru minoritatea română din Ucraina.

„Nu mai avem două minorități, una moldovenească și una română, ci o comunitate UNIFICATĂ, ROMÂNĂ, care vorbește ACEIAȘI LIMBĂ ROMÂNĂ.Această unificare consolidează identitatea românească și drepturile comunității noastre în Ucraina, sprijinindu-i pe aceștia în accesul la politicile publice destinate minorităților naționale.

„În plus, după ședința de guvern comună de la Kiev, se observă o atitudine DE TIP EUROPEAN față de comunitatea noastră, cu promisiuni clare privind educația în limba română și serviciile religioase.

„Un pas înainte în consolidarea și protejarea identității românești!
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri la Kiev, că limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina va fi limba română, nu limba moldovenească. Această decizie reprezintă o victorie semnificativă pentru comunitatea românească din Ucraina și un pas important în consolidarea și protejarea identității lor culturale.