Depozitul cu deșeuri de azbest al societății Fermit a fost închis, după mulți ani de amânări

Depozitul de deșeuri industriale cu conținut de azbest, al societății Fermit din Râmnicu Sărat, a fost închis oficial. În continuare, rămâne neînchis depozitul fostei rafinării Venus Oil Reg, tot din Râmnicu Sărat, care poate atrage sancțiuni economice usturătoare pentru România din partea Comisiei Europene.

După mulți ani de amânări și tervirgersări, s-a pus lacătul pe două depozite cu deșeuri periculoase din județul Buzău. Este vorba despre depozitul de deșeuri menajere din Nehoiu, închis încă de anul trecut, și depozitul cu deșeuri de azbest al societății Fermit din municipiul Râmnicu Sărat, care a fost închis, joi, în prezența prefectului județului Buzău, Carmen Ichim.

Costul lucrărilor se ridică la aproape un milion de lei și a fost suportat de firma râmniceană. Lucrările au constat în turnarea mai multor straturi de pământ, aplicarea unei membrane geotextile impermeabile, amenajarea unui sistem de drenaj pentru apele pluviale și forarea a trei puțuri pentru monitorizarea calității apei freatice.

De asemenea, a mai fost realizată împrejmuirea terenului și a fost amenajat un drum de acces spre depozit. În continuare, societatea Fermit, proprietara depozitului cu suprafața de aproape 2 hectare, este obligată să monitorizeze și să efectueze semestrial analize cu privire la calitatea factorilor de mediu, datele urmând a fi transmise autoritățtlor locale de mediu.

Toate documentele privitoare la închiderea depozitului de deșeuri de azbest al societății Fermit din Râmnicu Sărat vor fi transmise în cel mai scurt timp Departamentului pentru Mediu al Uniunii Europene.

De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a avertizat că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deşeuri periculoase din România aparţine, în totalitate, autorităţilor locale, iar sancţiunile inevitabile, impuse de Bruxelles, vor fi suportate de la bugetele locale.

Iniţial, România era obligată să închidă sau să reabiliteze până la data de 16 iulie 2009 un număr de 109 situri necontrolate, care, deşi nu mai erau utilizate, continuau să reprezinte o ameninţare pentru sănătatea umană şi pentru mediu. Ulterior, numărul depozitelor neconforme din Romania a ajuns la 68.

Din păcate, Buzăul mai rămâne cu un depozit neînchis. Este vorba despre depozitul de reziduuri petroliere al societății Venus Oil Reg din Râmnicu Sărat, firmă aflată în insolvență. Neînchiderea acestui din urmă depozit periculos poate atrage sancțiuni economice usturătoare pentru România din partea Comisiei Europene.