Decebal, cel mai mic locuitor al satului dacic de la Năeni, a fost botezat de familia unui polițist

Zeci de oameni îmbrăcaţi în straie populare au fost, în weekend, martorii primului botez din satul dacic de la Năeni (Buzău), o comunitate în formare, cu cinci locuitori. Micuțul a primit numele regelui dac Decebal. Părinții lui sunt doi tineri sărmani, din zona de munte a județului, care au decis să se mute la începutul acestui an în micuţa comunitate.

După prima nuntă şi prima înmormântare, în mica biserică săpată într-un mal de pământ, din satul dacic de la Năeni, a avut loc primul botez. Așezarea a ajuns să aibă astfel, din nou, cinci locuitori. Cel mai mic dintre membrii comunității care vieţuieşte aşa cum o făceau odinioară strămoşii noștri este un băieţel care, de duminică, poartă numele Decebal.

El a fost botezat de părintele Mihail Milea, preşedintele Fundaţiei „Sf. Sava“, cel care a pus bazele acestei aşezări rurale pe dealul din comuna Năeni, unde locuitorii trăiesc precum strămoşii daci, în case din piatră ori din lemn, şi supravieţuiesc din creşterea animalelor şi cultivarea pământului.

”Sperăm ca naşterea acestei familii, aici, în satul dacic, o premieră absolută, să fie imboldul pentru dezvoltarea acestei comunităţi”, spune preotul Mihail Milea, preşedintele Fundaţiei Sf. Sava din Buzău.

bz nasi si decebal

Naşii micuțului Decebal, după tradiţie, sunt cei care le-au fost şi naşi de cununie părinților săi, Ionuț și Nicoleta Șindrilaru. Este vorba despre un poliţist din Mizil, Petre Ştefan, şi soţia sa, care i-au fost alături preotului Milea în organizarea botezului, pentru a fi totul realizat, după tradiţie, ca şi în cazul nunţii.