Cum este apărat de superiori medicul acuzat că a uitat un tifon într-un pacient: ”dacă era uitat undeva atunci el era uitat în stomac, nu în colon”

Este anchetă la Spitalul Judeţean din Buzău în urma plângerii depuse de un pacient care a reclamat că medicii au uitat în abdomenul său un tampon chirurgical după o operaţie la colon. Bărbatul de 71 de ani din Buzău a fost operat în decembrie anul trecut la Spitalul județean din Buzău.

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Buzău reacționează în cazul acuzațiilor de malpraxis venite dinspre familia unui pacient buzoian, care s-a plâns că, după o operație, medicii i-au uitat un tifon în abdomen.

Reprezentanții Spitalului Județean au transmis un punct de vedere referitor la situația apărută în presă, potrivit căreia un bărbat de 71 de ani, operat acum șase luni la colon, s-ar fi trezit după șase luni cu un tifon în abdomen.

„Noi, ca și conducere, ne-am autosesizat și am deschis o anchetă internă. Pacientul susține că a sustras acasă un tifon după o perioadă de 6 luni. Dacă un pacient ar fi avut așa ceva în corp cu siguranță făcea diverse complicații mai ales că se afla sub tratament chimioterapic și avea o imunitate foarte scăzută. Nu am o explicație pentru cum a ajuns tifonul acela în corp dar pare din altă parte. Noi vom continua ancheta să dăm o rezoluție oficială însă în acest moment medicii nu au nici o culpă exceptând aceea că nu a consemnat în foaia de observație. Un bandaj dacă ar fi putut fi uitat undeva atunci el era uitat în stomac și nicidecum în colon”, a declarat, pentru Observatorul Buzoian, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Buzău, dr. Dragoș Porumb.

Bărbatul susţine că a descoperit totul la şase luni după intervenţie, când bucata de material textil a ieşit prin orificiul făcut de chirurgi.

Iată punctul de vedere al spitalului, transmis printr-un comunicat de presă:

Legat de acuzaţiile aduse de către familie, cum că la operaţia iniţială, din luna decembrie 2017, a fost uitată o bucată de tifon în colon, care s-a exteriorizat prin colostomă, este foarte puţin probabil acest lucru din mai multe motive:

Operaţia de rezecţie colonică nu implică introducerea în colon a materialului textil absorbant;
Pacientul în tratament chimioterapic este imuno-suprimat şi un eventul corp străin ar fi dat reacţii imediate (febră, peritonită, supuraţie, ocluzie), daca ar fi existat un corp strain in colon, acesta ar fi determinat obstructia colonului- ocluzie in cel mult 2-3 zile post operator si nu ar fi fost expulzat la 6 luni distanta. Fecalomul extras din colostomă este depozitat în recipient specific, cu orificiu îngust şi nu poate fi extras decât cu pense lungi sau prin ruperea lui (soţia pacientuluui susţine că a luat facalomul- din acest recipient la care în mod normal pacientul sau aparţinătorul nici nu are acces).

După finalizarea anchetei interne, conducerea spitalului va transmite concluziile acestui caz şi măsurile dispuse.

Familia bărbatului a sesizat spitalul, Colegiul Medicilor şi Poliţia care au demarat verificări. „A fost depusă o sesizare, iar poliţiştii de la Iinvestigaţii Criminale efectuează cercetări în acest sens. A fost întocmit dosar penal, iar la finalul cercetărilor dosarul urmează să fie înaintat unităţii de parchet competente”, a declarat purtatorul de cuvânt al IPJ Buzau, Mihai Draghiciu.

Citește și: Tifon uitat de un medic în burta unui bărbat operat de colon. „Restul“ a fost găsit la şase luni după operaţie. Pacientul simţea dureri mari şi pierdea mult sânge