Cum au fost împiedicați sindicaliștii din învățământul buzoian să boicoteze simularea examenului național

Simularea Evaluării Naționale are loc în toate școlile din Buzău, cu excepția Liceului pentru Nevăzători. Asta, deși zilele trecute aproximativ 80% dintre membrii de sindicat semnau participarea la acțiunea sindicală de boicotare a acestui examen. Schimbarea bruscă de atitudine a majorității sindicaliștilor buzoieni este pusă pe seama unor presiuni din partea conducerii Inspectoratului Școlar Județean, prin intermediul directorilor de la centrele de evaluare.

Cadrele didactice, membre de sindicat din 1.100 de unităţi de învăţământ din ţară, au optat să boicoteze simularea examenului de Evaluare Naţională, care are loc în perioada 5-7 martie 2018, anunţa Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. Și Buzăul figura printre centrele în care era programată boicotarea simulării de astăzi, 5 martie, însă atitudinea sindicaliștilor s-a schimbat pe parcurs.

Potrivit liderului Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre, sindicat afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, 80% dintre profesorii buzoieni au semnat pentru boicotare. Cu toate acestea, spune Ion Dobre, în urma unor presiuni venite din partea reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău, directorii şcolilor buzoiene au fost puşi să găsească soluţii rapide pentru ca simularea Evaluării Naţionale să aibă loc.

”Se pare că au reușit cu cei care nu au semnat pentru protest dar și cu sindicaliști care s-au lăsat convinși să renunțe la protest, iar pe la unele școli au folosit în comisii suplinitori care se duc acum la obținerea unui post și au nevoie de directorii școlii. La școala George Emil Palade, liderul de sindicat a demisionat în urma presiunilor. Explicabil, pentru că dorește o prelungire de activitate și o să aibă nevoie de director. La Topliceni au băgat un singur supraveghetor în comisie, deși ar fi trebuit doi. Avem semnăturile și o să face o analiză”, ne-a declarat Ion Dobre, liderul SIP Buzău.

De partea cealaltă, conducerea Inspectoratului Școlar Județean neagă acuzațiile aduse de sindicaliști. Inspectorul școlar general Florina Stoian spune că a discutat cu directorii pentru a se asigura de buna desfășurare a simulării din această săptămână.

”E adevărat că au semnat și de la Buzău pentru protest dar nu știu câți au respectat această decizie. Directorii însă ne-au asigurat că nu au probleme nici în supraveghere, nici în organizare și nici în evaluarea de la simularea națională. Unii sindicaliști au revenit asupra deciziilor și au decis să participe la examen. Nu știu cum a rezolvat fiecare dintre directori această situație însă pe mine m-a interesat să se desfășoare simularea”, ne-a precizat Florina Stoian, inspector șef IȘJ Buzău.

Doar la Liceul pentru Deficienți de Vedere din Buzău profesorii au refuzat să participe la simularea Evaluării Naționale. ”La Liceul pentru Deficienți de Vedere am aflat că nu se desfășoară această testare. Sunt mai puțin de 20 de elevi acolo cărora li s-a luat dreptul de a parcurge această simulare”, a declarat Florina Stoian, inspector general școlar.

Cadrele didactice sunt nemulțumite de faptul că grilele de salarizare pentru personalul din sistem nu au fost negociate, ci impuse. Totodată, sindicaliștii solicită ca sporurile și indemnizațiile să fie calculate prin raportare la salariul de bază majorat din 2018 și nu la cel din 2016. Prima probă a simulării exemenului Evaluării Naționale este cea scrisă la limba și literatura română , care a început la ora 9.00.