Cum a reușit o familie de samsari să umilească autoritățile din Buzău: luni de zile a „livrat” pe șest, pesta porcină !

Este alertă printre autoritățile sanitar veterinare din Buzău, după ce o familie de samsari de lângă Rămnic, a generat mai multe focare de pestă porcină în județ. Autorii se ocupau cu achiziția și vânzatea ilegală de suine, din județele învecinate.

Samsarii de porci provin dintr-o comunitate care se ocupă de ani buni cu achiziția și vânzarea suinelor din județele învecinate.

Concret speculanții cumpărau la preț derizoriu animale bolnave, le duceau într-o fermă de lângă Râmnicu Sărat și apoi căutau să le vândă cât mai repede.

Despre controlul sanitar veterinar al animalelor aduse spre vânzare, nici nu putea fi vorba, cumpărătorii expunăndu-se unor riscuri eztrem de mari.

Teoretic astfel de activități sunt supuse unor controale și restricții de siguranță alimentară de-a dreptul draconice, din cauza epidemiei de pestă declarată la scară națională.

Cu toate acestea samsarii și-au văzut de treabă ignorând toate restricțiile impuse de lege.

În scurt timp au reușit să creeze haos în fermele din Buzău, după vânzarea masivă de animale bolnave de pestă porcină.

Toate activitățile ilegale de transport al animalelor vii s-au derulat sub nasul autorităților de tot felul, care întâmplător n-au văzut și n-au auzit nimic.

Toată tărășenia ar fi ajuns pe masa inspectorilor DSV, după  explozia unor focare inexplicabile de pestă la Buzău.

În urma unor controale au apărut și primele informații, cum că, suspecții se ocupau cu astfel de activități ilegale, la o fermă improvizată de lângă Rămnicu Sărat.

Inspectorii DSV au organizat rapid un flagrant, la un fost grajd al unui CAP, descoperind un adevarat focar de pestă care era răspândit în tot județul.

Tot în urma controlului s-a constatat că activitățile ilegale, se derulau de.luni bune departe de ochii legii.

Potrivit unor surse din cadrul DSV Buzău, activitatea ilegală a a samsarilor, a fost blocată în totalitate, după acțiunile de control.

Specialiștii DSV au avut confirmarea traficului ilegal de suine, la scurt timp după producerea unui accident, pe DN2E85, în care un martor a filmat o dubă plină cu 10 porci,care s-a răsturnat pe câmpul din apropiere.

Sub privirile.martorilor, animalele au fost fugărite pe câmp pentru a fi prinse și apoi livrate” beneficiarilor”.

Ancheta deschisă de de DSV Buzău este abia la început, existând suspiciuni rezonabile, că acest grup infracțional a fost sprijinit logistic și moral, de mai multe persoane, care deja au fost identificate.

Dosarul ar putea fi instrumentat de la centru, întrucât faptele comise de traficanți sunt extrem de grave.