Cum a ajuns un buzoian să fie declarat ”Pompierul de Onoare al anului” de către IGSU

De Ziua Pompierilor din România, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, acordă distincția ”Pompierul de Onoare al anului” unuia dintre subalternii săi, care s-a remarcat în timpul misiunilor. Anul acesta, distincția unică i-a fost rezervată, prin ordin al colonelului Daniel Dragne, plutonerului maj. Necula Marius Sebastian, militar care activează în Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Buzău.

Festivitatea de înmânare a diplomei și insignei onorifice va avea loc marți, 19 septembrie 2017, începând cu ora 08.30 la sediul Detașamentului de Pompieri Râmnicu Sărat, unde vor fi prezenți alături de cel nominalizat colegii cu care acționează în misiunile de gestionare a situațiilor de urgență. Distincția este una la nivel național, fiind acordată în semn de recunoștință pentru activitatea desfășurată și pentru performanțele profesionale dobândite.

Plt. maj. Necula Marius Sebastian are o experiență de 11 ani în domeniul situațiilor de urgență, activând în toată această perioadă la Detașamentul de Pompieri Râmnicu Sărat.

Din funcția de comandant de echipaj, în anul 2017 s-a remarcat prin contribuția sa directă la peste 30 de intervenții și în mod deosebit pentru modul cum a acționat pe 27 februarie 2017 la intervenția din localitatea Sălcioara. În acea zi, la ora 14.30, garda de intervenţie a Detaşamentului de Pompieri Râmnicu Sărat a fost solicitată să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din satul Sălcioara, comuna Ghergheasa.

Ajunşi la faţa locului, pe timpul executării recunoaşterii, s-a constat că proprietara se află surprinsă în interiorul locuinţei, care arderea generalizat, fapt pentru care s-a trecut la desfăşurarea cu prioritate a operaţiunilor de salvare a victimei.

Astfel, asigurat de către un servant şi echipat corespunzător, comandatul de echipaj a intrat în locuinţă, în camera unde se afla victima, de unde a extras-o în timpul cel mai scurt, în siguranţă şi a transportat-o la locul de adunare răniţi prestabilit, de unde a fost preluată de către echipajul ambulanţei SMURD, acordându-i-se primul ajutor medical calificat de urgenţă, astfel victima suferind doar arsuri superficiale, de natură să nu-i pună viaţa în pericol.