Cu opincile în ultra-maratonul pe biciclete. Așa l-a omagiat un ciclist buzoian pe Dumitru Dan, primul globetrotter român Dumitru Dan

Singurul buzoian care a participat la cursa de anduranţă „Drumul Dunării Randonneur“, un traseu de bicicletă de aproximativ 1.440 de kilometri, cu peste 7.500 de metri diferenţă de nivel, a promovat povestea lui Dumitru Dan, globetrotter buzoian care a făcut ocolul pământului pe jos, pe o distanţă de 100.000 de kilometri, în opinci. Cristi Mănăilă a avut la el o pereche de opinci și CD-uri cu imagini și descrierea călătoriei lui Dumitru Dan.

Nu este pentru prima oară când Cristi Mănăilă, militar la Boboc în vârstă de 48 de ani, participă la cursele ultra-maraton pe biciclete organizate de Asociaţia Adevăraţii VeloPrieteni din Bucureşti, sub directa supraveghere a unui club francez. Anul trecut, acesta a parcurs 1.000 de kilometri cu bicicleta, în memoria eroilor din Primul Război Mondial.

Competiţia din acest an, intitulată „Drumul Dunării Randonneur“, s-a desfășurat pe traseul Bucureşti-Alexandria-Drobeta Turnu Severin – Bucureşti, lung de 1.440 de kilometri, iar timpul limită de parcurgere a fost de 120 ore, adică 5 zile. Startul s-a dat pe 10 august iar buzoianul Cristi Mănăilă a terminat de pedalat mai devreme cu 17 ore. La competiţie au participat 58 de ciclişti.

”A fost odată, ca niciodată… Drumul Dunării 2018. Spun că a fost, deoarece pentru mine, începând cu ora 02:40 Drumul Dunării a devenit istorie. Timp total: 102 ore și 40 min. Mulțumesc tuturor pentru susținere pe timpul turei de anduranță „Drumul Dunării”. Ați fost fenomenali, iar incurajarile voastre, excepționale! Vă mulțumesc!”, a scris biciclistul buzoian pe Facebook, după încheierea cursei.

38065465_2162402020454341_3721469675993825280_n

Pe tot traseul, Cristi Mănăilă a purtat cu el o pereche de opinci și CD-uri cu povestea singurului globetrotter român care a făcut ocolul pământului în opinci. Impresionat de recordul buzoianului Dumitru Dan, omul care a făcut ocolul pământului pe jos, pe o distanţă de 100.000 de kilometri, în opinci, Cristi Mănăilă şi-a propus să promoveze povestea acestuia pe durata competiției.

„Vreau să promovez imaginea lui Dumitru Dan în locurile unde voi umbla. Povestea lui Dumitru Dan m-a fascinat de foarte multă vreme şi mă simt onorat să pot face acest lucru. Spre deosebire de celelalte curse de ciclism de şosea, aici cicliştii vor rula printre maşini, trebuie să respecte regulile de circulaţie, mai mult, trebuie să îşi asigure singuri mentenanţa bicicletei, hrana, apă şi odihnă”, a declarat Cristi Mănăilă înainte de a porni în cursa de 1.440 de kilometri.

Reprezentanţii Muzeului Judeţean, instituţie care derulează un amplu proiect european dedicat lui Dumitru Dan, au fost încântaţi de idee şi înainte de cursă l-au dotat pe biciclistul buzoian cu câteva simboluri caracteristice globetrotterului. Pe lângă tricoul cu chipul globetrotter-ului, steag şi opinci, i-au fost oferite ciclistului și un set cu 20 de CD-uri cu imagini şi informaţii despre povestea lui Dumitru Dan.