Creștere spectaculoasă a numărului vizitatorilor străini care au admirat colecțiile Muzeului de la Colți

Muzeul Chihlimbarului de la Colți, a înregistrat în acest an o creștere spectaculoasă a numărului vizitatorilor străini care au admirat colecțiile, dublă față de anul trecut. Potrivit reprezentanților Muzeului Județean Buzău, obiectivul  unic în România atrage în special tot mai mulți turiști străini.

Vestea bună este că media anuală, de 15.000 de vizitatori, va fi depășită cu câteva mii până la sfârșitul anului 2022, după estimările Muzeului Județean Buzău.

Interesant este că Muzeul Chihlimbarului a atras mii de turiști din toată lumea. Au venit să viziteze ambra din Ținutul Buzăului oaspeți din Anglia, Filipine, India, Italia, Rusia, Spania, SUA, Germania, Australia, Franța, Estonia, Iran, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Serbia, Canada, Belgia, Olanda, Albania și Japonia.

Devenit unul dintre cele mai moderne muzee din țară, după un amplu proces de reabilitare, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi are o vitrină smart unică în România, iar sala dedicată florilor de mină pare desprinsă dintr-un film SF, cu rafturi cu design futurist, lumini, ecrane şi sunete menită să redea atmosfera dintr-o peşteră.

Organizat ca secţie exterioară a Muzeului Judeţean Buzău, muzeul adăposteşte colecţia de ştiinţele naturii, respectiv 809 piese din roci de chihlimbar şi chihlimbar brut.

Chihlimbarul sau ambra este o răşină fosilă, fiind practic o substanţă secretată de unele specii de pin în urmă cu milioane de ani.

În acele vremuri, menţionează specialiştii, de pe trunchiurile masive de pin se scurgea o mare cantitate de răşină care îngloba tot ce întâlnea: insecte, fulgi de păsări, bucăţi de lemn, chiar şi mici reptile, precum şopârlele.

În muzeul de la Colţi se găsesc atât piese prelucrate, cât şi brute printre care: cel mai mare bulgăre de chihlimbar din lume, de 3.480 de grame, mărgele de chihlimbar de Colţi, descoperite la Vadu Aoreşti, în secolul IV d.H., mărgele de sticlă, cornalină şi chihlimbar etc.

Datorită particularităţilor sale aparte, chihlimbarul românesc a fost denumit de către geologul Oscar Helm, rumanit, pentru a-l diferenţia de alte tipuri.

Interesul suscitat de existenţa unor zăcăminte de chihlimbar în zonă, preocupările locuitorilor pentru exploatarea şi prelucrarea acestui mineral au determinat organizarea Colecţiei muzeale Colţi, inaugurată la 14 iunie 1980.

 

Urmărește-ne pe Google News