Crescător de râme, despre produsul obținut: „Este cel mai complex îngrăşământ descoperit de om“

În urma unui întreg proces care implică hrănirea viermilor cu gunoi de grajd, mutarea lor în soluri diferite și asigurarea unei temperaturi potrivite, afaceristul obține un îngrăşământ natural cu excepţionale calități, numit humus de râme. Un litru de îngrășământ produs de râme costă 20 de lei și este ideal pentru agricultura bio.

Nu este o afacere pentru oricine, mai ales pentru cei cu stomacul gol. Pe Viorel Rădulescu, mirosul și aspectul râmelor nu îl țin departe de ciudata crescătorie din spatele casei. Trăieste în localitatea buzoiană Scurtești, din comuna Vadu Pașii, si are o mare pasiune: cultivarea pământului.

Fiul său i-a dat ideea unei afaceri cu râme, în 2015, după ce a citit un articol pe internet. La început n-a fost deloc simplu, iar cheltuielile au fost destul de mari.

”În primele cinci săptămâni a fost foarte ușor. Dar după ce am trecut de la un butoiaș de râme la o cantitate mult mai mare, de peste 100 de kilograme, atunci au început problemele. Neavând experiență, neștiind cum să le gestionez, pierderile au fost foarte mari. Asta a durat în jur de doi ani, perioadă în care am investit. De anul acesta ar trebui să intru pe profit”, spune Viorel Rădulescu, crescătorul de râme.

Continuarea articolului, pe adevarul.ro.