Cosmin Dan, tânărul care și-a incendiat fosta iubită, a ajuns în fața judecătorilor. Procurorii îi anchetează și complicii

La Tribunalul Buzău a avut loc primul termen în dosarul în care tânărul acuzat de uciderea Valentinei Nica, fata în vârstă de 22 de ani, din Buzău, incendiată de fostul ei iubit. În acelaşi timp, procurorii din Buzău au deschis un nou dosar penal în cazul Valentinei, care îi vizează pe cei doi prieteni ai lui Cosmin Dan care, în noaptea tragediei, i-au adus acestuia un bidon cu benzină.

Avocaţii tânărului trimis în judecată pentru uciderea Valentinei Nica, arsă de vie în propriul apartament, au cerut schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care inculpatul a fost trimis în judecată.

Apărătorii solicită instanţei schimbarea din omor deosebit de grav în ucidere din culpă.
Joi, inculpatul Cosmin Dan a fost scos din penitenciar, pentru a participa la primul termen al procesului. El a ajuns la Tribunalul Buzău, încătuşat, alături de un inculpat dintr-un alt dosar.

La primul termen, cel de joi, apărătorii lui Cosmin Dan au cerut o amânare a judecăţii, invocând, printre altele, analiza unei solicitări de schimbare a încadrării juridice.

După studierea actelor cauzei, judecătorul de caz a decis ca procesul să înceapă cu mărturia inculpatului și a primilor patru martori din acte. Astfel, ucigașul Valentinei Nica va fi audiat luna viitoare, pe 24 octombrie.

”Am solicitat o amânare pentru aspecte procedurale, dorim să clarificăm anumite lucruri, legate atât de încadrarea juridică cât și de fapt. Instanța este dispusă să accepte toate cererile noastre, dar numai după ce vor fi audiați martori și vor fi efectuate eventuale confruntări”, Gabriel Pârlog, avocat.

Cosmin Dan a fost trimis în judecată pentru omor deosebit de grav şi distrugere.
Cercetările se fac in rem, respectiv asupra faptei, însă audiați sunt prietenii lui Cosmin Dan care i-ar fi adus recipientul cu benzină cu care acesta a stropit-o pe Valentina și apoi i-a dat foc.

Anchetatorii i-au luat în vizor și pe cei doi prieteni care i-au adus sticla cu benzină lui Cosmin Dan. Ei sunt vizaţi pentru infracţiunile de complicitate la omor deosebit de grav şi complicitate la distrugere.

Părți civile în cauză sunt mama fetei, Milica Dodan, tatăl tinerei, Iulian Nica, care cer despăgubiri morale de 150.000 de euro, și asociația de proprietari de care aparține blocul de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu unde se află apartamentul în care fata și-a găsit sfârșitul.

Cosmin Dan se află în arest din luna februarie, în baza mandatelor de arestare preventivă, iar din iunie a fost transferat la Penitenciarul Focșani.

Tragedia s-a produs în noaptea de 22 spre 23 februarie. Supărat că Valentina Nica ar fi încercat să-i povestească noii sale iubite despre relația lor, Cosmin Dan ar fi cerut ajutorul al doi prieteni, care i-ar fi adus o sticlă cu benzină.

Unul dintre complici s-ar fi speriat după ce a văzut că tânărul era serios și chiar îi dădea foc Valentinei. Celălalt, însă, ar fi asistat la toată scena. Fata nu a mai putut fi salvată. Necropsia a arătat că Valentina Nica era vie în momentul în care focul s-a aprins și a murit în chinuri groaznice.

Procurorii și-au concentrat ancheta penală doar pe Cosmin, autorul omorului, deși erau indicii că în apartament ar mai fi fost alți patru tineri, între care și Anisia, actuala prietenă a inculpatului.

Unul dintre cei doi amici care i-au adus bidonul cu benzină ar fi fost încuiat în baie, pe durata episodului de îmbrânceli și certuri între Cosmin și Valentina.

Atunci când li s-a solicitat să îi ducă benzina lui Cosmin, ei au crezut că îi este necesară la vreo mașină, nicidecum pentru incendierea Valentinei și a apartamentului. Când au ajuns la ușă, cei doi prieteni au auzit scandalul din apartament și s-au speriat. Unul ar fi decis să plece imediat iar celălalt a apucat să intre, dar a fost dus în baie de Cosmin și încuiat acolo.

După ce a stropit-o pe fată cu benzină și i-a dat foc cu bricheta, Cosmin a fugit din apartament împreună cu Anisia, iubita lui, și un puști de 14 ani, martor și el la scandal. Acesta din urmă s-a întors să îi descuie ușa prietenului uitat în baie, chiar înainte ca flăcările să cuprindă întreaga locuință.

Conform procurorilor, Valentina a murit în urma intoxicării cu monoxid de carbon și a arsurilor, nefiind descoperite urme de violență.