Consilierul municipal PSD Daniel Lambru, declarat incompatibil de ANI. A condus în paralel o instituție subordonată municipalității

Agenția Națională de Integritate l-a declarat pe consilierul municipal Daniel Lambru, membru PSD, în incompatibilitate, acesta având și funcție de conducere într-o instituție subordonată Consiliului Local. Este vorba despre Centrul de urgență de zi și de noapte pentru persoanele adulte fără adăpost. Daniel Lambru va contesta decizia ANI.

Agenția Națională de Integritate a publicat numele a 26 foști și actuali aleși locali pe care i-a declarat a fi stare de incompatibilitate și conflict de interese de natură administrativă. Pe listă figurează și Daniel Lambru, consilier municipal din partea PSD Buzău, despre care ANI precizează că ”în perioadele 18 noiembrie 2013 – 14 august 2014 și 16 august 2016 – 18 iulie 2017, a deținut simultan funcția de consilier local și pe cea de șef centru/director în cadrul unei instituții aflate în subordinea Consiliului Local al municipiului Buzău, încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003”.

Potrivit art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, „Funcția de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu: […] lit. c) calitatea de funcționar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului județean ori al prefecturii din județul respectiv”.
ANI mai anunță pe site-ul propriu că persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Daniel Lambru recunoaște că a purtat corespondență cu inspectorii de integritate, însă nu a fost informat oficial despre decizia lor publicată astăzi. ”M-am documentat foarte serios și le-am argumentat pe lege când am discutat cu cei de la ANI. Chiar îmi amintesc că, atunci când m-am înscris la concurs, secretarul municipiului de atunci știu că s-a documentat foarte bine tocmai ca să nu am astfel de probleme. Mai degrabă m-aș fi așteptat să fie un conflict de interese, dar nici așa nu ar fi fost pentru că de fiecare dată când au fost decizii legate de Centru eu nu am participat la vot. Nu m-am așteptat să ajung aici și m-a surprins că aflu de la jurnaliști și nu printr-o înștiințare oficială”, ne-a declarat Daniel Lambru.

Daniel Lambru este consilier local PSD și directorul Centrului de urgență de zi și de noapte pentru persoanele adulte fără adăpost, instituție subordonată Consiliului Local. Acesta va contesta decizia ANI, pe care o consideră nedreaptă.