Conferință privind cel mai lung apeduct din județ, la Amaru. Evenimentul, organizat de Compania de Apă Buzău

Miercuri 29 iunie 2022, în sala Consiliului Local Amaru a avut loc Prezentarea Obiectivului Investițional ”APEDUCT”, organizat de COMPANIA DE APĂ S.A. Buzău.

Evenimentul a avut ca scop detalierea stadiul lucrărilor din cadrul proiectului de mare amploare ce va facilita accesul la apă potabilă a peste 17.000 locuitori din zonele din sud-vestul județului.

Alături de specialiștii care realizează proiectul APEDUCT al Companiei de Apă S.A. Buzău sub coordonarea directorului general ing. Simona SĂVULESCU au participat și următorii invitați:

Mihail Gabriel ILIE, subprefect al Județului Buzău, Constantin CROITORU, primar al comunei Amaru, beneficiar major al Apeductului; Valeriu ARMEANU, primar al comunei Ulmeni, beneficiar al Apeductului; Marius ALEXANDRU, primar al comunei Săhăteni, beneficiar al Apeductului; Petre-Petrini BURDUCEA, primar al comunei Năeni, beneficiar al Apeductului; Adrian DRUGĂ, primar al comunei Breaza, beneficiar al Apeductului, Dorin-Romică MOISE, primar al comunei Movila Banului, beneficiar la Apeductului; Dorinel PETRE, primar al comunei Mihăilești, beneficiar al Apeductului: Profesor dr. Ing. Ionel Vasile MEGLEI, proiectant al Apeductului, SOCIETATEA DE PROIECTARE PENTRU INFRASTRUCTURĂ URBANĂ ȘI RURALĂ S.R.L. IAȘI;
Săndel Bundă, secretar ADI ”BUZĂU 2008”;

CONCLUZII
● Calitatea, dar și cantitatea de apă în toate cele șapte comune de pe traseul Apeductului din sud-vestul județului Buzău sunt grav depreciate, ca atare această magistrală de anvergură trebuie finalizată în 2023. Costul investiției realizată exclusiv din fondurile COMANIEI DE APĂ BUZĂU se ridică la 27,6 de milioane de lei.
● Debitul apeductului este de 160 de mc de apă/h, cantitate de apă suficientă pentru cei peste 17.000 de locuitori beneficiari.
● În localitatea AMARU, toate analizele de specialitate, arată că apa este netratabilă, iar la NĂENI și MOVILA BANULUI apa este și insuficientă și nepotabilă.
● De apeduct beneficiază deja locuitorii comunei Săhăteni care fac diferența după 33 de ani de lipsire de apă potabilă între sticla de apă cumpărată la doi litri cu 7 lei și tona de apă furnizată la același preț.
● Din cauza stresului hidric cu care ne confruntăm în ultimii ani, se impune devansarea lucrărilor de conectare la Apeduct a localităților Năeni cu satele Proșca, Fințești și Movila Banului pentru care conducerea locală a acestora alături de cea a COMPANIEI DE APĂ Buzău au cerut sprijin administrației publice județene prin subprefectul Gabriel Ilie, prezent la eveniment să facă demersuri de finanțare a lucrărilor.
● APEDUCTUL este cea mai mare investiție din istoria COMPANIEI DE APĂ BUZĂU realizată integral din fonduri proprii.

Având o lungime de 51.902 metri, considerat cel mai amplu proiect,cu o investiție din surse proprii de peste 27,6 milioane lei, magistrala traversează șapte comune situate în sud-vestul județului Buzău și alimentează cu apă potabilă peste 17.000 de locuitori din localitățile Clondiru, Băltăreți și Sărata din comuna Ulmeni, Săhăteni, Vintileanca, Istrița de Jos și Găgeni din comuna Săhăteni, Amaru, Câmpeni, Lacu Sinaia, Lunca, Scorțeanca și Dulbanu din comuna Amaru, Bădeni, Breaza, Greceanca, Văleanca-Vilănești, Vispești din comuna Breaza, Fântânele, Fințești, Năeni, Proșca și Vârf din comuna Năeni, Colțăneni, Mărgineanu, Mihăilești, Satu Nou din comuna Mihăilești, Cioranca, Limpeziș, Movila Banului din comuna Movila Banului.

Investiția demarată pentru zona de sud-vest a județului Buzău se bazează pe o nouă abordare în ceea ce privește soluția tehnică propusă pentru investiții, în sensul renunțării, acolo unde este posibil, la soluțiile locale de captare și tratare a apelor, foarte costisitoare, în favoarea transportului apei potabile sau ușor de potabilizat din zone cu exces sau potențial către zonele deficitare.

Motivația pentru o astfel de abordare a furnizării de apă potabilă în zona de sud-vest a județului Buzău constă atât în lipsa apei brute, cât și în existența unor surse de apă brută puternic impurificate, tratabile doar cu costuri și investiții foarte mari.

Viziunea COMPANIEI DE APĂ BUZĂU implică în mod primordial asigurarea cantității și calității apei distribuită la parametrii optimi.
Compania de Apă S.A. Buzău

Urmărește-ne pe Google News