Primăria Buzău a organizat marți o conferință pe teme de economie circulară și de mediu, pentru folosirea eficientă a resurselor de apă potabilă din România. La eveniment au fost prezenți Laszlo Borbely, consilier de stat la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului, reprezentanți ai Băncii Modiale.
Primăria Buzău intenționează să implementeze un mega proiect de reciclare a apelor uzate pentru reutilizarea în agricultură.
În urma implementării acestui proiect Buzăul ar putea iriga cu apă epurată peste 25 de mii de hectare de teren arabil din Bărăgan.
Consilierul de stat în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului, Laszlo Borbely a lăudat activitatea edilului Constantin Toma precum și proiectele care au fost implementate în ultimii ani de Primăria Buzău.” Municipiul Buzău a demonstrat că poate dezvolta proiecte de mare anvergură, de mare vizibilitate pe plan intern și european. Mă gândesc în primul rând la proiectul de succes cu care Buzăul a învins Parisul, la un concurs internațional. O ală inițiativă lăudabilă este și cea privind irigațiile cu apă uzată și tratată, care a ajuns să fie luată în discuție la nivelul forurilor europene.” a mai spus Laszlo Borbely.
Edilul Constantin Toma a declarat că inițiativa unică în România a fost împrumutată din Israel. „ Am preluat acest model din Israel țară care la acest moment se detașează ca lider mondial in domeniu, întrucât foloseste peste 80 la sută din apa uzată pentru irigatii. Ne-am gândit ca în loc să aruncăm această apă epurată pe apa sâmbetei cum s-ar spune, să o putem folosi pentru a iriga culturile din Băraganul greu afectat de secetă.” a precizat edilul Constantin Toma.
Prezenți la conferintă, reprezentantii Băncii Mondiale, și-au arătat disponibilitatea pentru finanțarea unor proiecte de mediu, care vizează reciclarea și refolosirea apelor uzate.
În cadrul unui prezentări s-au oferit exemple de succes ale unor campanii similare derulate în alte țări. ”La Londra spre exemplu s-a ajuns ca apa uzată a Tamisei să fie refolosită de 6 ori până la vărsarea în mare iar în India pe fluviul Gange s-au investit peste 2,5 miliarde de euro pentru contrucția unor instalații de tratare a apei uzate întrucât fluviul era foarte poluat. Sigur că avem și exemple negative, cum ar fi cele din țara mea, din Italia, unde proiectele de acest gen sunt ignorate, și unde pot spune că ne confruntăm cu un adevărat dezastru. Avantajul pe care îl are colaborarea cu noi este faptul că nu cerem garanții guvernamentale la acordarea unor împrumuturi pentru inplememtarea unor astfel de proiecte de mare impact pentru mediu.”, a declarat reprezentantul Băncii Mondiale, italianul Nicola Saporiti.
Constantin Toma a mai precizat că faza de implementare a proiectului de economie circulară prin care se dorește folosirea apelor uzate în irigații ar putea începe până în anul 2025, cu bani europeni sau cu finanțare de la Banca Mondială.