Estimata la 2.3 miliarde de euro, piata jocurilor de noroc din Suedia va fi din nou reglementata
Nemultumita de forma actuala a legislatiei aferente pietei jocurilor de noroc, Suedia intentioneaza sa aduca schimbari reglementarilor in vigoare, in cursul acestui an. Proiectul de lege propus la finalul anului 2017 se bazeaza pe un studiu de durata, inceput in 2015 (an in care Romania reusea sa puna la punct una din cele mai apreciate legislatii privind jocurile de noroc), prin care se urmareste imbunatatirea sistemului de licentiere, elaborarea unui nou set de reguli stricte care sa guverneze industria de profil si o taxa de 18% pentru operatorii licentiati. Noile reglementari vor intra in vigoare, cel mai probabil, incepand cu 1 ianuarie 2019, daca proiectul de lege va fi aprobat de Consiliul Legislativ suedez.
Schimbarile propuse sunt vazute cu ochi buni de majoritatea factorilor implicati, exceptie facand probabil Svenska Spel, operator ce aproape monopolizeaza piata suedeza inca din 1997, acesta urmand sa aiba parte de concurenta serioasa in viitorul apropiat.
Pentru cine se vor aplica noile cerinte de licentiere?
Orice operator ce va dori sa intre pe piata jocurilor de noroc din Suedia va trebui sa se supuna unui proces de licentiere, conform noilor norme. Un alt aspect foarte important este faptul ca pana si providerii de software, cum ar fi NetEnt, Quickspin si multi altii, vor fi nevoiti sa aplice pentru licenta. Noile licente vor fi impuse intregului spectru al industriei jocurilor de noroc – pariuri sportive, poker, cazinouri si bingo.
i-Gaming Forum Stockholm 2018
Cea mai recenta editie ,,i-Gaming Forum’’ a avut loc pe 18 aprilie la complexul hotelier Berns Salonger situat in Parcul Berzelii din Stockholm. Evenimentul a fost dedicat aproape in exclusivitate noilor reglementari ce urmeaza sa intre in vigoare in 2019 iar numarul de participanti a fost pe masura interesului exercitat de o piata de gambling estimata la peste doua miliarde de euro. De la conferinta nu puteau lipsi reprezentanti ai celor mai importanti operatori internationali din domeniul jocurilor de noroc, cum ar fi Kindred Group (Unibet), Starsgroup, Comeon, Betsson, Interwetten, Svenska Spel sau 888.
Vor face aceste noi reglementari Suedia competitiva in comparatie cu alte tari?
Abilitatea operatorilor de a aplica pentru licente in Suedia va crea cu siguranta un mediu competitiv, benefic jucatorilor, insa unii critici sustin ca rata de impozitare propusa, 18%, este mult prea mare in comparatie cu cele existente in alte tari. Cel mai bun exemplu in acest sens este Regatul Unit al Marii Britanii, acolo unde rata de impozitare este mult mai competitiva, fiind stablita la 15%.
Sa nu ne grabim totusi sa tragem concluzii deoarece vor exista, fara indoiala, suficient de multe discutii pana ce valoarea acestei rate va fi stabilita la o cota optima.
In tara noastra, care se poate lauda cu o lege a jocurilor de noroc destul de mult apreciata la nivel european, valoarea ratei de impozitare este de 16%, iar piata jocurilor de noroc este estimata la aproximativ 1.2 miliarde de dolari, ceea ce o face sa fie destul de atractiva pentru cele mai importante branduri internationale. Inca din 2015, anul in care a intrat in vigoare noua lege privind jocurile de noroc in Romania, nume ca Pokerstars, Unibet, Betfair , Sportingbet sau 888 au aplicat pentru licenta, insa nu toate ofera aceleasi produse. Daca la Betfair poti doar sa pariezi, la Sportingbet poti face acelasi lucru insa ai parte si de jocuri de Cazino, in timp ce Stars Group, Unibet si 888 sunt extrem de populare datorita faptului ca pun la dispozitia clientilor atat platforma de pariuri sportive cat si jocuri de cazinou (clasice si live) sau poker. Click aici pentru mai multe detalii!
Concluzii
Desi prin noua legislatie se urmaresc mai multe obiective, printre care cresterea concurentei pe piata jocurilor de noroc si crearea unui mediu de afaceri mai bine reglementat, se pare ca scopul principal al noului proiect de lege este determinarea operatorilor suedezi de iGaming sa se intoarca acasa din locuri precum Malta, loc in care majoritatea firmelor mari din industria gambling-ului au birouri. Ramane insa de vazut daca noile reglementari vor trece si care vor fi detaliile finale, precum si data la care vor intra in vigoare.