Comuna Vernești, prima localitate din Buzău cu restricții pentru limitarea răspândirii noului coronavirus

De joi, autoritățile impun măsuri de limitare a răspândirii noului coronavirus pe raza comunei Vernești, unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a depășit 1,5 cazuri COVID-19 la mia de locuitori (1,53). Printre măsurile dispuse este interzicerea activităților în restaurante, în baruri, discoteci și cluburi.

La Vernești, o comună mare cu o populație numeroasă, inclusiv comunități de romi, s-a înregistrat, în ultima perioadă, o creștere semnificativă a cazurilor de coronavirus. Este prima comună în care au fost impuse restricții.

A fost decisă, de asemenea, interzicerea evenimentelor private precum nunți, botezuri, majorate, diverse aniversări și altele asemenea, indiferent de locul de organizare (restaurant/pensiuni/localuri publice/domicilii, în interior sau în exterior);

Autoritatea publică locală se va asigura că sunt respectate măsurile de prevenire și limitare a răspândirii infecției cu noul Coronavirus în piețe și târguri.

Este interzisă participarea la ceremonia de înmormântare a altor persoane decât membrii de familie, precum și interzicerea organizării obiceiurilor tradiționale care țin de înmormântare (pomeni, parastase), cu participarea a maximum 20 de persoane.

S-a decis, de asemenea, interzicerea activității cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, în interiorul lăcașelor de cult și desfășurarea acestora în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară (păstrarea distanței fizice de 2 metri între participanți și purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura).

Nu mai este permisă organizarea de procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise.

Transportul feroviar se va desfășura cu respectarea măsurilor și restricțiilor referitoare la igiena și dezinfecția spațiilor comune din stațiile și haltele de pe raza comunei, cu respectarea regulilor de protecție sanitară (păstrarea distanței fizice de 2 metri între pasageri și purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura).

Transportul rutier se va desfășura cu respectarea măsurilor și restricțiilor referitoare la igiena și dezinfecția în interiorul mijloacelor de transport, cu respectarea regulilor de protecție sanitară (păstrarea distanței fizice de 2 metri între pasageri și purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura).

Autoritatea publică locală va informa instituțiile publice și agenții economici de pe raza comunei să ia în considerare munca la domiciliu și, unde nu este posibil, decalarea programului de lucru;

Măsurile vor fi aplicate până la scăderea ratei de incidență sub 1,5 cazuri la 1.000 locuitori. Municipiul Buzău are o rată de incidență sub 1 la mia de locuitori, astfel că momentan nu se pune problema luării de măsuri suplimentare.