Compania de Apă Buzău:”Suntem tot mai aproape de obiectivul stabilit! Peste 90% dintre contoarele LoRa, deja montate și funcționale!”

#image_title

Așa cum am amintit, la finalul anului 2022, Compania de Apă Buzău a concretizat o finanțare din bugetul Programului Operațional Infrastructură Mare pentru implementarea unui sistem avansat de monitorizare a stării tehnice a rețelei și contorizare inteligentă. În acest sens, se instalează 7500 de contoare inteligente de apă rece ce dispun de sisteme de citire/comunicație tip LoRa și se implementează soluții software dedicate de Management inteligent al sistemului de monitorizare/contorizare, infrastructură hardware – server local pentru implementarea soluției software, achiziție în valoare de 1,5 milioane de euro.

Proiectul se apropie de final, investiția fiind implementată în proporție de 93% în Municipiul Buzău, adică au fost montate 7.000 de contoare inteligente LoRa dintr-un total de 7.500.

Datorită carateristicilor avansate din punct de vedere digital (module de comunicație radio cu softuri profesionale de monitorizare și analiză consumuri), prin montarea acestor module radio de tip LoRa crește acuratețea citirii contoarelor și se elimină eroarea umană, reușim să detectăm de la distanță, în timp real spărturile ascunse apărute în rețeaua interioară de apă, iar lucrările echipelor Companiei elimină posibilele pierderi semnificative de apă la nivelul Municipiului.

De asemenea, prin aceste module, vor fi identificate, pe lângă defecțiunile apărute la rețeaua de distribuție a apei, și eventualele fraude făcute asupra contoarelor: contor blocat, contor inversat, contor demontat etc.

Termenul de finalizare al proiectului este 31 Decembrie 2023.

Intervențiile în rețeaua de distribuție a Municipiului Buzău din ultima perioadă, într-un număr relativ mare au avut loc datorită acestei monitorizări inteligente LoRa.

Continuăm implementarea unui sistem avansat de monitorizare a stării tehnice a rețelei și contorizare inteligentă pentru acoperirea completă, de 100%, în Municipiul Buzău, apoi vom continua în Râmnicu Sărat.