În cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean Buzău, Compania de Apă Buzău a prezentat progresul în implementarea Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, în perioada 2014-2020. De asemenea, s-a discutat despre Master Planul actualizat, care stabileşte direcţiile de dezvoltare pe termen lung în acest sector.
Proiectul are ca obiectiv îmbunătățirea sistemelor de alimentare cu apă și de colectare a apei uzate, fiind structurat în mai multe etape, organizate în patru contracte principale pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare.
În plus, sunt incluse șase contracte pentru proiectarea și execuția stațiilor de tratare a apei potabile și de epurare a apei uzate, precum și două contracte de servicii.
Investiții semnificative în infrastructura de apă.
Proiectul preconizează investiții majore destinate sistemelor de alimentare cu apă și ape uzate, vizând 42 de localități din 17 Unități Administrativ-Teritoriale care nu dispun de apă potabilă sau au o acoperire insuficientă, și 58 de localități din 16 U.A.T-uri pentru apă uzată.
Stadiul contractelor de lucrări variază, cu progrese fizice între 9,57% și 98%, iar progresele financiare se situează între 9 și 95%. Cel mai avansat contract, referitor la rețelele de alimentare cu apă și canalizare în Buzău, CL1 a înregistrat un progres fizic de 86,97% și un progres financiar de 72,19%.
Master Planul, elaborat de asocierea EPTISA ROMÂNIA S.R.L. – EPTISA SERVICIOS DE INGENIERIA SL, a fost aprobat pe 17 octombrie 2024 și definește programul investițional pe termen scurt, mediu și lung, acoperind perioada 2023-2053.
Acest document include o actualizare a investițiilor necesare, ținând cont de stadiul actual, investițiile finalizate și cele în curs de desfășurare, finanțate din fonduri europene, din bugetul de stat sau din resursele administrațiilor locale.
Compania de Apă Buzău continuă să se angajeze în îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Buzău, având ca obiectiv principal asigurarea unui acces mai bun la servicii esențiale pentru comunitățile locale.